Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, pus sub învinuire joia trecută de procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie pentru  şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului, a fost audiat, joi, la Bucureşti, iar în final anchetatorii săi au dispus reţinerea lui.

În cursul zilei de joi, procurorii intenţionează să-l prezinte pe Vasile Popa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat atât măsura reţinerii cât şi a unei eventuale arestări pentru Vasile Popa. 

Judecătorul Florica Pantazi, purtătorul de cuvânt al CSM, a declarat pentru BIHOREANUL că prim-procurorul Parchetului Bihor va rămâne în funcţie dacă instanţa va respinge propunerea de arestare făcută de procurorii DNA. "În cazul în care măsura arestării va rămâne definitivă, secţia de procurori a CSM va dispune suspendarea din funcţie a prim-procurorului Parchetului Bihor. Dacă nu va fi arestat, această măsură va fi dispusă în eventualitatea în care acesta va fi trimis în judecată", a explicat purtătorul de cuvânt al CSM.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul bucureştean Alexandru Şerban, apărătorul procurorului, nu a dorit să comenteze decizia DNA, însă a ţinut să precizeze că el crede în nevinovăţia clientului său.

După cum se ştie, Vasile Popa este acuzat că a stors 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu, că a şantajat un alt om de afaceri care-i datora bani, dar şi că a distrus mai multe rechizitorii care priveau persoane din anturajul său şi care au primit în final soluţii favorabile.

UPDATE:

Vasile Popa a fost audiat timp de 3 ore şi jumătate, iar în faţa magistraților s-a declarat "victima sistemului". Despre acuzaţiile care i s-au adus a pretins că sunt o înscenare marca DNA Oradea.

Totuși, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea sa, pentru 30 de zile, decizia nefiind însă definitivă şi cel mai probabil prim procurorul o va contesta.

Cert este că până atunci, el îşi va petrece următoarele zile în arestul Poliţiei Capitalei.

Aflaţi mai multe despre acuzaţiile şocante care i se aduc procurorului orădean în articolul: Procuror "taxator": Şeful Parchetului Bihor, acuzat că a "stors" peste 50.000 de euro de la evazionistul Dorinel Edu

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"