Curtea de Apel Oradea a pronunţat miercuri verdictul în cazul prim-procurorului suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru 19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Două din 19

Instanţa a dispus condamnarea lui Sabău la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, care vizează două acuze aduse procurorului: faptul că, în 2009, Primăria Beiuş ar fi asfaltat drumul care ducea la casa lui cu bani de la buget, iar în 2012 vila lui ar fi fost racordată la reţeaua de apă geotermală tot pe bani publici. 

Pentru alte 10 fapte de corupție ori asimilate celor de corupție - luare de mită, abuz în serviciu, influențare a declarațiilor, favorizarea făptuitorului - instanța a dispus achitarea lui Sabău, pe considerentul că "din probele administrate nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" vinovăția acestuia, în timp ce pentru acuzația de fals în declarații judecătorul a stabilit că fapta nu există. 

În cazul a șase fapte de luare de mită, Curtea de Apel Oradea a decis excluderea acestora, stabilind că "Parchetul nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă pretinderea de către inculpat cu titlu de mită de la martorul denunțător a foloaselor".

Inspecţia Judiciară, sesizată

Procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de influențarea declarațiilor, au fost achitați, în cazul lor judecătorul stabilind că faptele lor nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de legea penală. 

Acuzațiile de abuz, în cazul celor doi procurori, privesc modul în care, în 2013, la instigarea lui Sabău, Ardelean ar fi sechestrat limuzina de 16.000 euro proaspăt achiziţionată pe banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, subordonat Consiliului Local, în cadrul unei anchete pornite împotriva unor angajaţi ai Ocolului, acuzaţi de abuz, dar şi a lui Domocoş, cercetat pentru instigare la abuz.

Pentru aceleași fapte, însă, Curtea a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru suspiciunea că cei doi ar fi comis o abatere disciplinară constând în "exercitarea de către magistrat a funcţiei cu rea – credinţă sau gravă neglijență obiectivată în încălcarea cu intenție a normelor de procedură".

Soluţia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De pe urma lui Domocoş

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost arestat pe 17 decembrie 2015 într-un dosar al procurorilor DNA Oradea, principala acuză adusă magistratului fiind că acesta ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş.

În schimbul favorurilor, magistratul trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia "şi să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu".

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe colega magistratului, procurora Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu, dar şi omul de afaceri beiuşean Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de şantaj.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Prim-procurorul suspendat al Beiuşului, Gligor Sabău, a fost trimis în judecată

Citește care sunt acuzațiile pentru care Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea la închisoare a prim-procurorului suspendat al Beiușului și pentru ce fapte a fost achitat magistratul în documentul atașat.