Prim-procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea pentru corupţie şi abuz în serviciu, ar putea scăpa din arestul la domiciliu.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Oradea a decis să înlocuiască măsura cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

"Soluţia va deveni executorie când va fi definitivă. Deocamdată nu este, întrucât a fost contestată atât de inculpat, cât şi de DNA pe data de 4 mai, în termenul prevăzut de lege", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus.

Soluţia finală urmează să fie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cazul în care instanţa supremă alege să menţină decizia magistraţilor orădeni, Popa va putea părăsi arestul la domiciliu însă va avea de respectat o serie de obligaţii: să se prezinte în faţa instanţei de ori de câte ori va fi chemat, să informeze organele judiciare despre schimbarea locuinţei, să se prezinte în faţa poliţistului care va fi desemnat să-l supravegheze, de ori de câte ori este chemat.

Totodată, Vasile Popa nu va putea părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei şi nu are voie să se apropie de ceilalţi inculpaţi şi de martorii din dosarul în care e judecat.

"În caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive", a mai spus purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, prim-procurorul suspendat al Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost arestat pe 10 octombrie 2014 iar din 22 ianuarie a fost plasat în arest la domiciliu. Magistratul este judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.

Concret, lui Popa i se impută că i-a şantajat pe finii şefului Poliţiei Bihor, Liviu Popa, care îi datorau bani, trimiţându-le pe cap controale, că a distrus mai multe rechizitorii în cauze în care avea interese şi, cel mai grav, că a primit bani şi servicii de peste 50.000 euro de la afaceristul Dorinel Edu, anchetat pentru evaziune fiscală, care spera să-şi cumpere astfel protecţia.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Secrete de procuror: Fostul şef al Parchetului Bihor era întreţinut de afacerişti şi interlopi cu spăgi, maşini şi prostituate

Păcatele lui Popa: Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor distrugea rechizitoriile amicilor săi

Moarte descusută: Şeful de la Medicina Legală şi fostul şef al Parchetului Bihor, "spălaţi" de o expertiză

"Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar