Biroul de presă al DNA a anunţat, luni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus pedepse cu suspendare în cazul cunoscutului om de afaceri italian, Giuseppe Paniccia, fostul administrator al grupului de firme Manfred Euro Aleşd, trimis în judecată de DNA alături de o secretară şi un fost inspector al Finanţelor Bihor, pentru fapte de corupţie.

Paniccia a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani sub acuzaţia de luare de mită şi spălare de bani, după ce a pretins si primit 712.100 lei de la Ioan Matei, administratorul Alucons Aleşd, în schimbul încredinţării unor lucrări de construcţie către această firmă, suma reprezentând 10% din valoarea investitiei.

Pentru a păstra aparenţa de legalitate, italianul a creat o firmă fantomă de consultanţă, "Silviacos" SRL Oradea, în contul căreia îi erau viraţi banii pretinşi ca mită sub pretextul unor servicii de consultanţă făcute pentru societatea de construcţii. Ulterior, Paniccia a folosit banii pentru a-şi cumpăra două apartamente în Oradea, un teren şi mai multe construcţii în Aleşd, precum şi un autoturism Mercedes.

Alături de Paniccia a fost condamnată şi Florentina Rodica Puşcău (în foto alături de Elena Udrea), fost inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, în prezent prim vicepreşedinte al organizaţiei de femei din PDL Bihor şi fost candidat pentru funcţia de consilier judeţean la alegerile locale din acest an.

Femeia a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani, pentru conflict de interese, fiind acuzată că, în perioada 2003 - 2004, deşi avea calitatea de funcţionar cu atribuţii de control fiscal la DGFP Bihor, a ţinut evidenţa contabilă şi a acordat consultanţă grupului Manfred Euro Aleşd. În schimbul acestor servicii, apartamentul ei a fost modernizat pe cheltuiala firmei private, lucrări evaluate la 31.900 lei.

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi au condamnat-o şi pe Diana Anca Giurcă, secretara firmei paravan, pentru delapidare în formă continuată, după ce a fost prinsă că, în perioada 2004-2005 şi-a însuşit prin vânzări succesive de valută şi numerar, 27.200 lei din contul Silviacos SRL.

Magistraţii Curţii Supreme au dispus şi sancţiuni pecuniare. Astfel, italianul este obligat să returneze firmei Alucons Aleşd cele 712.000 lei, în timp ce secretara lui trebuie să plătească firmei Silviacos suma delapidată. De asemenea, judecătorii au confiscat de la Puşcău contravaloarea lucrărilor de modernizare, în sumă de 31.700 lei.

Pentru fostul inspector fiscal, care şi-a dat demisia din DGFP Bihor în 2006, imediat după ce a fost trimis în judecată, condamnarea a adus şi pedepse accesorii. Puşcău a primit interdicţia ca, timp de 2 ani după expirarea perioadei de încercare, să fie aleasă în vreo funcţie reprezentând autorităţile publice sau în funcţii elective publice ori să ocupe vreo funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.