Directorul Regionalei Vamale Cluj, Mona Barbul, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, comisarul şef Florin Coman, şi adjunctul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Marin Bondar, au fost prezenţi, marţi, la lansarea primei campanii împotriva contrabandei cu ţigarete, organizată în Transilvania în parteneriat cu Euromonitor Business Consulting Services şi Agenţia Pastel, cu sprijinul Japan Tobacco International.

Campania are ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei din Transilvania despre fenomenul care a devenit îngrijorător, în condiţiile în care, după o lungă perioadă de scădere în zona de Nord Vest, începând din luna septembrie s-a înregistrat cea mai importantă creştere a comerţului ilicit cu ţigarete, de aproape 10%, comparativ cu restul regiunilor ţării. "Cota de piaţă a comerţului ilicit în regiunea Nord-Vest este de 22,1% din consumul de ţigări", a explicat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia lansării campaniei.

Potrivit şefului ITPF Sighetu Marmaţiei, în ultimii doi ani, poliţiştii de frontieră din zonă au confiscat numai puţin de 4.263.721 pachete de ţigarete. "Nu vă puteţi închipui cum se aduc ţigările. Pe animale, cu ajutorul copiiilor, în sicrie, rezervoare, colivă, pâine, conserve, cutii de suc, butelie de gaz. Se constată o implicare constantă a cetăţenilor din localităţile situate în imediata apropiere a frontierei cu Ucraina în contrabanda cu ţigarete peste frontiera verde, deoarece aceasta reprezintă o sursă de venit importantă", a precizat Florin Coman.

La un calcul simplu, în Ucraina şi Moldova, ţări care aplică alt sistem de taxare decât cel european, preţul unui pachet de ţigarete este de aproximativ 2 lei, de 5-6 ori mai mic decât în România, unde chiar şi ţigările de contrabandă se vând cu 8 lei, aducând un profit substanţial şi fără prea mare efort celor implicaţi.

"Suntem în permanenţă în gardă, prin acţiunile şi măsurile pe care le intreprindem. Se fac verificări amănunţite, când e nevoie şi cu câini antitabac, iar în cazul în care se constată infracţiuni sesizăm organele de cercetare penală", a explicat şi directorul Regionalei Vamale Cluj, Mona Barbul.

În privinţa judeţului Bihor, comisarul şef Marin Bondar, adjunct al şefului ITPF Oradea, susţine că situaţia este una atipică. "În ultima perioadă, a scăzut contrabanda înspre România. A început să se ducă ţigări în afară. Tutunul vine din Ungaria, ţigările se fabrică în România şi se distribuie prin firmele de curierat, în România dar şi în Ungaria. Am făcut informări spre Poliţie, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, sunt deja 5-6 reţele", a informat Bondar.

Campania "faracontrabanda.ro, în sprijinul autorităţilor" se va desfăşura până în februarie 2014, iar mesajul principal al campaniei - Tu ai făcut primul milion? Din banii tăi, contrabandiştii au reuşit deja! - este menit să îi facă pe oameni să înţeleagă că, "deşi la prima vedere poate părea că au făcut o afacere bună, afacerea de fapt este a contrabandiştilor, care se îmbogăţesc pe seama lor", a declarat Ioana Mucenic, Partner & Head of Strategy, Pastel.

"Ne dorim ca publicul să înţeleagă că în momentul în care cineva cumpără produse de contrabandă, de fapt finanţează crima organizată", a precizat şi Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services, firmă care, din 2010, sub egida Euromonitor Conferences, a organizat atât în România, cât şi în străinătate o serie de evenimente menite a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolului pe care îl reprezintă contrabanda.