După cinci mandate ca PD-ist, PDL-ist și PNL-ist, primarul orașului Vașcău, Florin Porge, nu va mai putea candida pentru al 6-lea. Judecătoria Beiuș i-a respins candidatura din partea PUSL deoarece are interdicție în urma unei decizii ANI de conflict de interese, fiindcă își numise nevasta manager peste un proiect. Biroul Electoral a fost sesizat de un adversar de la PSD, de meserie preot, care și el va rămâne fără sutană din cauza implicării în politică.

„Biroul” una, Judecătoria alta

Judecătoria Beiuș a „întors” marți o decizie adoptată duminică de Biroul Electoral de Circumscripție Vașcău, care a fost sesizat asupra legalității candidaturii la funcția de primar a edilului în funcție, Florin Porge, propus pentru un nou mandat de PUSL Bihor.

Candidatura acestuia a fost contestată de Sebastian Bursașiu, pretendent din partea PSD Bihor la aceeași funcție, iar în prima fază BEC Vașcău a respins sesizarea, hotărând, așadar, să „legalizeze” candidatura lui Porge.

Contestația lui Bursașiu s-a întemeiat pe faptul că Porge a primit în 2018 de la Agenția Națională de Integritate (ANI) o decizie de conflict de interese, întrucât în 2015 își numise propria soție, angajată în Primărie, manager într-un proiect cu fonduri europene, ceea ce i-a asigurat acesteia un venit suplimentar de 15.859 lei.

Porge a atacat în justiție decizia ANI, dar a pierdut inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2021, astfel că timp de 3 ani nu mai poate candida la funcții publice.

De altfel, Porge s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai slabi primari din Bihor, deoarece, deși a condus orașul timp de 20 de ani, nu a avut rezultate de niciun fel, fiind „taxat” inclusiv într-o emisiune „România, te iubesc!” difuzată anul trecut.

Amica lui Porge, șefa Biroului Electoral din Vașcău

În ciuda faptului că prevederile legale sunt clare, pe 28 aprilie, răspunzând sesizării PSD-istului Sebastian Bursașiu, BEC Vașcău a respins contestația, ceea ce poate fi explicat prin faptul că președinta Biroului Electoral orășenesc este nimeni alta decât Rodica Silvia Pop, secretarul general al orașului Vașcău, adică „mâna dreaptă” a lui Porge.

Pentru că Bursașiu a contestat decizia BEC Vașcău la Judecătoria Beiuș, aceasta a „întors-o”, hotărând că primarul cu „cazier” de la ANI nu are voie să candideze, tocmai din cauza faptului că s-a făcut vinovat de conflict de interese. 

De notat, totuși, că Porge mai are o șansă, și anume să atace hotărârea Judecătoriei Beiuș la Tribunalul Bihor, dar probabilitatea de a câștiga este practic nulă, dată fiind situația sa judiciară.

Este de menționat că Porge, după ce a pierdut sprijinul PNL Bihor, a încercat să candideze din partea AUR, sursele BIHOREANULUI arătând însă că acest partid l-a refuzat și el, astfel că în final și-a înscris candidatura din partea PUSL, mini-partidul lui Dan Voiculescu.

Preot în politică

Pe de altă parte, este de adăugat că Sebastian Bursașiu (foto) - care este preot ortodox în Vașcău și candidează la funcția de primar al orașului - își va pierde calitatea de preot întrucât conducerea Bisericii Ortodoxe Române a interzis implicarea preoților în politică și candidaturile lor, sub sancțiunea caterisirii, adică, mai pe românește, a demiterii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!