Judecătoria Beiuş a pronunţat, vineri, după un proces întins pe doi ani şi aproape o lună de deliberări, sentinţa în cazul a doi medici din cadrul Spitalului "Episcop Nicolae Popovici" din Beiuş, acuzaţi de ucidere din culpă în urma morţii Marcelei Gruie, o tânără mamă de doar 29 de ani, în timpul unei operaţii de cezariană.

Instanţa l-a achitat pe medicul şef al Secţiei de Obstetrică Ginecologie, Radu Scridon, însă a dispus condamnarea anestezistului Vladimir Topală, şeful secţiei de Terapie Intensivă, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe 5 ani şi 6 luni.

Judecătorul i-a aplicat medicului si o pedeapsă complementară, aceea de a nu a mai avea dreptul să profeseze pe durata celor 3 ani de condamnare, însă a dispus suspendarea restricţiei pentru aceeaşi perioadă de probă, de 5 ani şi 6 luni, timp în care va fi supravegheat.

vladimir topala.jpgMagistraţii au dispus, totodată, ca Topală (foto) să plătească, în solidar cu Spitalul Municipal "Nicolae Popovici" Beiuş şi compania de asigurări, despăgubiri civile de 27.700 lei faţă de soţul tinerei decedate, Dorel Gruie, şi câte 170.000 lei, cu titlu de despăgubiri morale, atât pentru bărbat cât şi pentru cei doi copii rămaşi orfani, Daniel şi Daria, deci în total 510.000 lei.

Sentinţa Judecătoriei Beiuş nu este definitivă. Ea a fost atacată, deja, atât de soţul tinerei şi de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitând condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul, pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină şi cardiogram. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de câte 40.000 de euro pentru soţi şi pentru cei doi copii. Or, şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Dorel Gruie.

Marcela Gruie a murit pe 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu au ţinut cont. În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar cinci minute după anestezierea ei, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.