Luni, la a patra reuniune a noului Consiliu Judeţean în formula de după alegerile locale, s-a consumat prima dispută verbală între opoziţie şi preşedintele Ilie Bolojan după demisia şefului PSD Bihor, Ioan Mang. Un alt PSD-ist, Felix Cozma, a acuzat lipsa "triajului epidemiologic" înaintea şedinţei şi a cerut ca următoarele să aibă loc online din cauza pandemiei.

Bolojan şi-a cerut scuze în numele angajatului care trebuia să ia temperatura aleşilor, dar şedinţele vor avea loc tot cu prezenţa fizică a acestora, dând exemplul navetiştilor care merg la muncă în condiţii mai proaste, asigurând "coloana vertebrală" a economiei judeţului.

La "Diverse"

După ce au aprobat în unanimitate şi fără obiecţii iniţiativele preşedintelui Ilie Bolojan pentru realizarea cu fonduri UE a drumurilor de centură ale comunelor din Zona Metropolitană, începând cu cele pentru Oşorhei, Sântandrei şi Nojorid, dar şi transferarea unui teren de 2,7 hectare din domeniul public al judeţului în proprietatea municipiului Oradea pentru construirea, tot cu fonduri europene, a viitorului spital din strada Vlădeasa cu specializări de Boli Infecţioase şi Pneumologie, consilierii judeţeni au fost invitaţi de Bolojan, la finalul reuniunii, să ia cuvântul dacă au ceva de comunicat.

Singurul care a considerat că ar avea de transmis un lucru important a fost PSD-istul Felix Cozma, despre "modul de organizare" şi frecvenţa şedinţelor de Consiliu Judeţean. "E foarte bine că ne vedem săptămânal. Noi respectăm normele legale privind numărul de persoane (n.r. – la o reuniune), nu suntem mai mult de 50 de persoane, dar nu există un triaj epidemiologic la intrarea în sală. Ar trebui să fie cineva care ia temperatura celor care intră în sală şi aş vrea să ştiu dacă pe viitor luaţi în calcul acest lucru. A doua chestiune este legată de posibilitatea ca şedinţele extraordinare sau nu numai să le putem desfăşura online, există o grămadă de aplicaţii pe care le putem folosi, şi nu din considerente de frică, dar şi noi la rândul nostru ne întâlnim cu o grămadă de persoane, putem transmite virusul fără să ştim", a spus Cozma.

"Coloana vertebrală"

Răspunzându-i, Bolojan a spus că responsabilitatea "triajului" prin măsurarea temperaturii persoanelor care intră în sediul CJ Bihor o are "gardianul public" care "are în fişa postului" această sarcină, dar "dacă acest lucru nu s-a întâmplat îmi cer eu scuze că nu şi-a făcut treaba, o să-i atrag atenţia să fie mai riguros".

Pe de altă parte, preşedintele CJ a explicat că şedinţele atât de dese au ca scop urgentarea demersurilor pentru depunerea în termen a proiectelor cu finanţare europeană, dar a şi făcut trimitere la navetiştii care ajung la muncă în condiţii mult mai puţin confortabile decât aleşii.

"Cred că dacă respectăm regulile, aşa cum în fiecare zi 25.000 de oameni navetează la locurile de muncă în Oradea şi în Zona Metropolitană în maşinile proprii şi în mijloacele de transport în comun, asigurând o parte din coloana vertebrală, economic, a acestui judeţ, şi noi, dacă respectăm regulile, putem să funcţionăm în condiţii civilizate", a spus șeful CJ.

Totuşi, Bolojan a adăugat că dacă "lucrurile se vor agrava, vor merge în altă direcţie, se vor restricţiona în totalitate întrunirile, sigur că putem face şi şedinţe online", insistând că "azi nu văd necesară o astfel de situaţie".