Peste 10.000 de persoane, între care 111 meşteri populari, meşteşugari, anticari şi negustori din Ardeal, au participat la prima ediţie a "Târgul Corvinilor -Târgul de 500 de Ani", cel mai vechi târg din Ardeal "reînviat" de Primăria comunei Lugaşu de Jos, în perioada 24-28 august, ultima zi fiind dedicată unui târg de animale şi produse agroindustriale.

"Au fost oameni de vârste diferite veniţi din toate colţurile ţării. Tineri şi vârstnici s-au bucurat împreună şi au "gustat" ingredientele Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de Ani: meşteri populari, colecţionari de antichităţi, folclor şi portul ardelenești autentice, muzica uşoară de calitate şi petrecerile în aer liber", se arată într-un comunicat transmis vineri de primarul Sorbán Levente.

Înfiinţat pe baza ordinului regal al lui Matei Corvin în 1470, Târgul Corvinilor a fost menţionat prima dată în 1475, iar ultima oară în 1940. Acum, după o pauză de 77 de ani, Primăria comunei Lugaşu de Jos a decis să reia tradiţia.

Prima ediţie a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia "Viitorul Regiunii Crişurilor", cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi cu Şcoala Gimnazială "Ovidiu Drimba" Lugaşu de Jos.

Evenimentul a avut şi un moment special, duminică, 27 august, când Consiliul Local al comunei le-a acordat titlurile de "Cetăţean de Onoare" avocatei Cermian Floare şi soţului ei, Cermian Petru. Cei doi au fost distinși pentru sprijinul necondiţionat acordat de-a lungul timpului administraţiei locale, tuturor cultelor religioase din comună, atât prin numeroasele sponsorizări făcute la diverse evenimente, cât şi prin serviciile avocaţiale pro bono în procesele derulate.

Totodată, familia Cermian a preluat şi conacul Zichy, pe vremuri proprietatea contelui Zichy Jenő, imobil care a fost renovat, graţie proprietarilor, în aşa fel încât să păstreze eleganţa de odinioară, şi transformat într-o pensiune, gazdă periodică a unor evenimente culturale locale.

Organizat pe o suprafaţă de 10 hectare, pe un teren intravilan proprietatea Asociaţiei Urbariala Lugăşana, târgul a avut un buget asigurat dintr-o finanţare nerambursabilă de 16.500 lei, obținută în cadrul unui proiect transfrontalier, 19.600 lei au fost încasați din închirierea spaţiilor pentru comercianţi, 7.000 lei au fost câştigaţi printr-un proiect depus la Direcţia Social Comunitară Bihor şi 2.500 lei au fost oferiţi ca sponsorizare de către compania Holcim România SA. Totodată, SC Pază şi Protecţie Bihor SRL a sigurat gratuit ordinea publică în timpul evenimentului.

"Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit prin sponsorizări sau munca lor la buna desfăşurare a evenimentelor care s-au derulat în cadrul Târgului", a mai transmis primarul Sorbán Levente.