Pompierii români, inclusiv cei bihoreni, au ajuns duminică dimineaţă la prima lor misiune din Grecia, în zona Spathari, din insula Evia, unde trebuie să stingă incendiile care au cuprins zona de aproape două săptămâni. 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General de Situaţii de Urgenţă, la prima misiune participă 4 ofiţeri români şi 35 de sbofiţeri. Primii patru sunt însărcinaţi cu dublă responsabilitate, atât coordonarea primului modul de intervenţie, cât şi menţinerea unei legături permanente cu ofiţerul elen delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

"În urma primelor discuţii avute cu ofiţerul elen, schimbarea personalului operativ este planificată a fi efectuată la 6 ore", se arată în comunicat.

Printre pompierii român care intervin se numără şi doi bihoreni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - plutonier Florin Mădălin Sălăgean și plutonier major Cătălin Andrei Mada, din cadrul Detaşamentului 1 Oradea şi Gărzii 1 Mai.

Autorităţile greceşti au rol principal în coordonarea întregii misiuni, acestea fiind responsabile de configurarea planului de intervenţie, gruparea numerică a forţelor şi efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acţiona în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetaţie.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a informat sâmbătă că cei peste 100 de pompieri salvatori care au plecat din România pentru a sprijini autorităţile elene să stingă incendiile de vegetaţie din Grecia au ajuns la Atena.

În drumul spre Grecia, convoiul de autospeciale a fost surprins pe o autostradă din Bulgaria şi filmat de mai mulţi români (video).

Premierul Florin Cîţu a anunţat vineri că echipa de pompieri din partea României va acţiona în zonele indicate de autorităţile elene pe o perioadă de 10-14 zile, notează Adevarul.ro.

Animale sufocate 

Comandantul român al misiunii în Grecia a declarat că din inspectoratele judeţene au fost selectaţi cei mai buni pompieri pe partea de stingere a incendiilor de pădure şi vegetaţie uscată, mai notează site-ul de ştiri.

Incendiile continuă în Grecia pentru a 12-a zi consecutiv. Până acum flăcările au omorât două persoane şi au cauzat evacuări masive. Cel puţin 1.450 de pompieri greci, ajutaţi de colegi din alte ţări, continuă lupta cu cinci focare majore în nordul Atenei, pe insula Evia, la 200 de kilometri est de Capitală, şi trei incendii în Peloponez, în partea de vest.

Peste 56.000 de hectare au fost arse în Grecia, conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere.

Mai multe ţări și-au oferit sprijinul, fiind trimişi pompieri din Marea Britanie, Franţa, România şi Elveţia.

Cele care suferă cel mai mult din cauza incendiilor sunt animalele. Mii de vieţuitoare şi-au pierdut viaţa sufocate de fum sau arse de vii. Voluntarii şi-au riscat viaţa ca să salveze câini, pisici, cai sau vite din calea flăcărilor, dar la unele au ajuns prea târziu.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a descris situaţia ca fiind "o vară de coşmar". "Doresc să-i reasigur pe toţi cei afectaţi de incendii că ei sunt prioritatea mea. Tot pământul care a ars va fi reîmpădurit şi vom schimba modul în care efectuăm lucrări de prevenirea a inundaţiilor şi incendiilor", a transmis politicianul, potrivit Digi24.ro.