Jurământ pe litere

Începând de miercuri, Consiliul Judeţean are patru noi membri, desemnaţi de tot atâtea partide în locul celor aleşi atât astă-vară, la alegerile locale, cât şi în 9 decembrie, când trei dintre ei au devenit parlamentari, iar în ianuarie unul a fost promovat ca şef peste o instituţie guvernamentală deconcentrată.

Astfel, în locul lui Szabo Odon, ales deputat în Colegiul 2 Săcueni, UDMR l-a pus pe Lakatos Ioan (orădean, auto-recomandat "expert în problemele romilor"), PPDD l-a înlocuit pe Gheorghe Hulea, devenit deputat prin redistribuire în Colegiul 3 Aleşd, cu fostul PDL-ist Vasile Petruţ, iar PDL a pus-o în locul lui Liviu Laza Matiuţă, deputat tot prin redistribuire în Colegiul 4 Beiuş, pe fosta manageriţă de la Spitalul Judeţean, Carmen Pantiş, care s-a înscris în acest partid anul trecut, înaintea alegerilor locale, unde - culmea - l-a susţinut însă la funcţia de primar nu pe candidatul partidului său, Mihai Groza, ci pe UDMR-istul Cseke Attila. Şi PSD are un consilier judeţean nou, în persoana juristului Traian Costa, care i-a luat locul lui Marius Rotar, care de la începutul acestei luni conduce ca interimar Inspetoratul Teritorial de Muncă Bihor.

Evident, toţi cei patru noi consilieri judeţeni au fost validaţi ca atare şi au depus jurământul, singurul care a avut dificultăţi în citirea textului acestuia fiind, cum era previzibil, UDMR-istul Lakatos Ioan, care în ciuda vârstei (46 de ani) a "buchisit" cu mare greutate (sau emoţie?) înşiruirea celor câteva sute de litere care compun formula de jurământ.
Tot din cauza alegerii unor consilieri în Parlament, locurile ocupate de respectivii în unele consilii de administraţie (precum în cele de la Aeroport, SC Parcuri Industriale Bihor SRL şi Fundaţia pentru Sănătate Bihor) au fost atribuite unor alţi colegi.

Parteneriat pentru copiii cu handicap

În reuniunea de miercuri, consilierii judeţeni au votat, între altele, un acord de colaborare între Direcţia judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pe de o parte, şi Administraţia Social Comunitară Oradea, pe de altă parte, necesar pentru ca minorii cu handicap din Oradea care sunt crescuţi de propriile familii (nu instituţionalizaţi în centrele de plasament) să poată beneficia în continuare de îngrijiri medicale specializate la Centrul pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi din Oradea, singurul de acest fel existent în municipiul reşedinţă de judeţ. DASPC urmează să suporte 40% din costurile îngrijirilor acordate acestor copii (dintr-o sumă totală de 712 lei lunar), iar ASCO să acopere diferenţa de 60%.

Un acord similar a fost aprobat de consilierii judeţeni şi pentru copiii din zona Tincăi, îngrijiţi în CRCD din această localitate, cu Consiliul Local al comunei.

Nu cumpărăm!

Pe ordinea de zi a şedinţei CJ a mai fost şi problema cumpărării sau nu a două imobile cu statut de monument istoric, respectiv arhitectonic, din Ţeţchea, respectiv din Cadea.
Pentru că în cazul unor asemenea clădiri legea prevede că proprietarii le pot scoate la vânzare numai după ce, în ordine, refuză să le cumpere Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean ori Primăria localităţii pe raza căreia se află, chestiunea a fost mai degrabă o formalitate. Iar asta întrucât, dată fiind lipsa de fonduri, consilierii judeţeni au decis ca în ambele cazuri să-şi decline dreptul de preemţiune, atât pentru achiziţia conacului Zathureczky din Ţeţchea (în care funcţionează în prezent Primăria), cât şi al unui apartament din Palatul Apollo din Oradea.

Noi curse pentru navetişti

Tot miercuri, consilierii judeţeni au decis, în unanimitate, să acorde licenţe de transport pentru câteva firme specializate în transportul de persoane, între diferite localităţi din judeţ.

Astfel, SC Jasz Plaszt SRL a primit licenţă pentru ruta Oradea-Mădăras, SC Puşcău Trans pentru Oradea-Sântion, SC Teşan Prest pentru Săcueni-Borş, Batăr-Borş, Călacea-Borş, Carasău-Borş, Cheresig-Borş şi Sâmtimreu-Borş, iar SC Pupnicol Trans SRL pentru ruta Poienii de Sus-Beiuş.