O orădeancă în vârstă de 52 de ani revenită luni seară cu autocarul din Italia prin vama Borş şi de atunci a fost izolată la domiciliu a căpătat statut de suspectă de infectare cu coronavirus.

În cursul zilei de marţi, femeia a cerut ajutor la 112 acuzând simptome, motiv pentru care a fost internată în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, i-au fost prelevate probe şi în următoarele două zile urmează să se stabilească dacă este sau nu bolnavă.

"Potrivit procedurilor pentru asemenea cazuri, o ambulanţă a Serviciului judeţean de Ambulanţă Bihor s-a deplasat la domiciliul pacientei, care a sunat la 112 şi a acuzat febră, mialgie (n.r. – dureri musculare) şi dispnee (n.r. – dificultăţi de respiraţie). Pacienta a fost transportată la Infecţioase, unde a fost izolată şi i s-au prelevat probe biologice pentru a fi trimise cu o maşină a noastră la Centrul Regional de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. Rezultatul urmează să fie cunoscut în două zile, timp în care pacienta rămâne în spital, izolată", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă. 

"Dacă rezultatul este pozitiv, adică dacă se constată existenţa coronavirusului, pacienta va fi transportată la Timişoara cu o izoletă (n.r. – o învelitoare protectoare din platic, care păstrează presiune negativă, astfel încât pacienta nu poate contamina persoanele din autospecială). Dacă rezultatul este negativ, pacienta poate fi externată", a adăugat şefa DSP Bihor.

Potrivit directoarei, în acest caz epidemiologii au declanşat deja o anchetă epidemiologică. "Înainte de a afla rezultatul de la Timişoara, ancheta epidemiologică a fost declanşată pentru a găsi contacţii", a spus dr. Rahotă. Este vorba despre persoanele aflate în acelaşi autocar la întoarcerea din Italia, dar şi cele cu care aceasta a interacţionat după revenirea în ţară şi în timpul izolării la domiciliu.

"Aceste persoane vor fi monitorizate în mod special, ca măsură de precauţie", a explicat dr. Rahotă.