Numeroși orădeni au fost luați prin surprindere în prima zi în care, potrivit ultimei Hotărâri de Guvern, accesul în instituții și firme este condiționat de deținerea certificatului verde ce atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau testarea recentă. La Finanțe au stat la coadă degeaba, fără să-l aibă, oameni care aveau nevoie de adeverințe de venituri ca să obțină de la Primărie ajutoare pentru încălzire, în mall au făcut cale întoarsă pentru că agenții de ordine nu i-au lăsat să intre, iar la Compania de Apă o bătrână a crezut că era... insultată.

„Cu doamna Mariana”

Luni dimineață, în jurul orei 8.00, la intrarea în clădirea Administrației Județene a Finanțelor Publice (instituție care își începe programul la 8.30) așteptau deja cinci oameni, dintre care unii nu știau că nu vor putea intra fără certificatul verde.

Un pensionar era debusolat, pentru că jandarmii nu l-au prevenit cu privire la noua regulă. „Și atunci ce facem?”, a întrebat el, afirmând că nu era vaccinat. „De testat ne putem testa, dar unde? Și n-avem bani!”, a adăugat despre alternativă. Mai târziu, nemulțumit că nu putea fi servit de la un geam sau chiar afară, și-a vărsat năduful cu o urare adresată președintelui și premierului: „Mânca-l-ar moartea pe Iohannis! Și pe celălalt!”.

O femeie îmbrăcată elegant a vrut să intre „pe scurtătură”, spunându-i jandarmului că a vorbit „cu doamna Mariana”, care o aștepta, însă nu își găsea certificatul verde în telefon, fiind ofuscată că nu era lăsată înăuntru, în ciuda „parolei”.

Se poate și online

În scurt timp, în fața clădirii s-au adunat peste 20 de persoane, unele plecând de bună voie când au aflat că nu vor putea intra fără document, altele vociferând. Nici vorbă de respectarea „distanței sociale”, cetățenii stând adunați grămadă în pofida afișelor care cereau păstrarea unei distanțe sigure.

Un orădean cu un soi de vizieră în locul măștii de protecție, tot fără certificat verde, povestea că are „imunitate”, pentru că a făcut Covid, dar asta anul trecut, așadar de mai mult de 180 de zile. „Am imunitate, am trecut prin boală. M-oi vaccina, dacă stau bine cu anticorpii, cu sănătatea... Tocmai am făcut două vaccinuri, antirabic și antitetanos. L-oi face și pe ăsta, numai să fiu sănătos”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc, spune că oricare cetățean poate să-și rezolve diferite documente ce țin de Finanțe și online. „Legea ne obligă să nu-i primim pe cei care nu au certificat verde. Dar pot scoate adeverința de venituri prin SPV (n.r. – Spațiul Privat Virtual), prin formularul de contact să ne trimită solicitările, deci nu se pune problema (n.r. – să nu se poată)”.

Nici la mall

În apropiere, pe strada Griviței, la Electrica, clienții au fost verificați lejer și pentru că erau puțini, și pentru că accesul în clădirea firmei este posibil doar în baza unei programări, iar aceasta a început deja să se facă doar în baza certificatului verde.

În schimb, la intrarea în mall-ul Oradea Plaza, cel puțin 10 din primii 50 de clienți potențiali au fost întorși din drum de angajații firmei de pază, pentru că nu au putut arăta actul. Frustrați, oamenii au fost nevoiți să iasă și să se gândească la alternative pentru a putea fie să-și facă cumpărăturile în alte magazine, fie să-și ducă telefoane la reparat ori să achite facturi.

„Io nu-s doamnă!”

La intrarea în clădirea Primăriei Oradea, verificarea certificatului verde o făceau un angajat al instituției și unul al Poliției Locale, „agent Seceleanu”, care a cerut inclusiv reporterului să prezinte certificatul verde. La fel precum colegul său, polițistul local atrăgea atenția cetățenilor cu treabă în Primărie să-și pună corect masca de protecție, și peste nas.

Poate și pentru că municipalității i se adresează persoane mai informate, în cele câteva minute petrecute de BIHOREANUL în holul instituției n-a existat niciuna care să nu aibă documentul fie în format digital, stocat în telefon, fie printat.

În schimb, și la Compania de Apă au existat persoane care, neavând certificatul verde și nefiind lăsate să intre, și-au vărsat nervii, de data asta nu pe Iohannis ori pe Cîțu, ci pe agenta firmei de pază care cerea să-i fie prezentat.

„Trebuie să plătesc, că-i bolnavă tușa”, a încercat s-o înduplece o femeie în vârstă, căreia i-a sărit repede țandăra când a aflat de la aceasta că „n-am cum să vă las, doamnă”: „Io nu-s doamnă, că n-am umblat împreună”, a răspuns femeia, ca și cum ar fi fost insultată.

Și era doar începutul primei zile cu această restricție...