Luni a fost prima zi de grevă generală în școlile din România, profesorii fiind nemulțumiți de salariile mici, dar și de lipsa investițiilor din învățământ. În Oradea, părerile sunt împărțite însă: sunt școli unde aproape toți profesorii protestează, dar și școli unde nici măcar un dascăl nu este în grevă.
În același timp, Consiliul Județean al Elevilor Bihor a tras un semnal de alarmă: elevii din ani terminali se tem că nu vor finaliza studiile și, implicit, nu se vor putea înscrie la examenele naționale, motiv pentru care le cer profesorilor să revină la catedre.
„În grevă, dar nu stăm degeaba”
La Liceul German Friedrich Schiller din Oradea, luni dimineață era liniște. O singură profesoară din școală nu s-a alăturat grevei generale, în timp ce toate celelalte cadre didactice au protestat, astfel că au venit la școală, dar nu au predat. „O opțiune personală”, a declarat profesoara pentru BIHOREANUL. Într-o sală de clasă goală, aceasta pregătea lecții pentru când elevii se vor întoarce în bănci.
Luni, profesorii de la Liceul German nici nu aveau cui să predea: doar șase elevi au mers la școală. Toți învață în clasa a V-a, au o relație apropiată cu diriginta lor, așa că au ales să stea în clasă, chiar dacă nu li s-a predat nimic.
Pe un coridor, două profesoare pregăteau un panou de expoziție. Cu răbdare, aranjau zeci de desene făcute de elevi, cu păsări migratoare. „Suntem în grevă, dar nu stăm degeaba. Pregătim o surpriză pentru elevi, pentru când se vor întoarce la școală: o expoziție cu desenele lor”, au spus profesoarele pentru BIHOREANUL.
„Nu au crezut că se va ajunge aici”
„Toți profesorii sunt aici, dar copiii nu au venit”, a spus și directoarea Liceului German, Emese Ellenes-Jakabffy.
Liderul de sindicat din școală, profesoara Ionela Hanga, a făcut și ea o vizită prin toate clasele din clădirile școlii, pentru a se asigura că nu sunt copii nesupravegheați. „La ciclul primar, n-a venit niciun elev la ore. Părinții au decis să nu-i trimită, cu toate că le-am spus că porțile școlii sunt deschise”, a declarat Hanga, pentru BIHOREANUL.
Potrivit profesoarei, situația nu este confortabilă nici pentru dascăli. „Nu ne-am dorit această grevă. Au fost pichetări și o grevă de avertisment, de un an de zile se știa că se poate ajunge aici. În tot acest timp, guvernanții puteau să-și îndrepte atenția asupra nemulțumirilor noastre. Probabil au crezut că nu se va ajunge aici”, a declarat liderul de sindicat.
Aceasta a cerut și părinților să înțeleagă motivele pentru care dascălii sunt în grevă, amintindu-le că salariile mici pentru debutanți vor duce în continuare la o calitate tot mai scăzută a actului educațional. „Părinții trebuie să fie alături de noi și împreună pentru generațiile care urmează. Educația a fost lăsată la coada priorităților și, în acest ritm, debutanții vor părăsi educația, iar în sistem vor ajunge profesori tot mai slab pregătiți, așa cum se întâmplă deja”, a mai spus Ionela Hanga (foto).
„Pe vorbe și promisiuni, nu renunțăm”
Și la Colegiul Tehnic Traian Vuia, procentul de greviști trece de 90%. „Colegii care nu sunt în grevă îi supraveghează pe copiii care au venit la școală sau, dacă nu e nevoie, își țin orele. De asemenea, nici elevii care sunt în practică la agenții economici nu au fost perturbați”, a explicat directoarea Alina Cotca. Elevii care erau luni, în jurul orei 10, în școală, erau fie navetiști care mai aveau de așteptat până să aibă autobuze spre case, fie orădeni care au avut ore cu profesorii care nu erau în grevă.
În sala unei clase de-a IX-a, era o singură elevă, cu banca plină de manuale și caiete. „Am de pregătit o lucrare”, a explicat fata, întrebată de ce a venit la școală. Știa că va fi grevă, așadar că ar putea lipsi fără să fie pusă absentă, dar a vrut să pregătească lucrarea cu pricina, pentru momentul în care profesorii vor ieși din grevă.
Când se va întâmpla asta, nimeni nu știe încă. „Nu știu când se va termina greva. Până când nu avem o hotărâre de guvern în folosul nostru, sigur nu. Pe vorbe și promisiuni, nu renunțăm”, a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Petru Popa, liderul de sindicat din Colegiul Vuia.
Profesorii sunt conștienți că greva îi pune în încurcătură pe elevi, mulți având nevoie de note pentru a-și îmbunătăți situația școlară. „Se va recupera orice activitate, se va închide anul școlar, dar când anume, nu știu să vă spun. Doar când revendicările vor fi rezolvate, poate acum, poate la 1 septembrie”, a mai spus Popa. În opinia sindicalistului, cel puțin în această săptămână, învățământul va fi în grevă.
Școală fără greviști
Pe de altă parte, în Oradea sunt și școli unde greva nu există. La Școala Gimnazială Dacia, niciun cadru didactic nu s-a alăturat protestului, astfel că luni activitatea se desfășura ca în oricare altă zi.
„Toți copiii au venit la ore, cu excepția, desigur, a cazurilor medicale justificate. Le-am și transmis părinților vineri că elevii pot veni, fără probleme, nu avem niciun cadru didactic care să fi semnat pentru grevă”, a declarat directorul Alin Iuhas-Novac, pentru BIHOREANUL.
Potrivit acestuia, profesorii de aici au și ei nemulțumiri față de salarizare, dar mai puțin față de dotări, pentru că în ultimul an, în Școala Dacia s-au făcut multe investiții, în folosul dascălilor și al elevilor.
Chiar și așa, au ales să nu intre în grevă, astfel că în fiecare clasă din școală, elevii erau în bănci, iar profesorii la tablă, predând.
Elevii, „spărgători” de grevă
Consiliul Județean al Elevilor Bihor a reacționat public, luni, față de greva din educație, cerând ca profesorii să revină în clase.
Elevii susțin că sunt școli unde procentul de greviști trece de 50%, iar profesorii le-au spus elevilor din ani terminali că nu li se vor încheia mediile, deci nu se vor putea înscrie la bacalaureat.
„Vrem să ne încheiem anul școlar! Suntem elevii acestui sistem de doisprezece ani, nu e vorba doar despre noi, elevii claselor de a douăsprezecea, ci despre toți elevii din sistemul preuniversitar, nu merităm să fim șantajul unui protest dintre niște angajați și angajatorul lor, ne vrem profesorii și mentorii înapoi! Opriți jocul!”, a declarat Emanuel Negru, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea.
Elevii cer ca vocea lor să nu fie ignorată. „Nu ni se pare normal și acceptabil într-un sistem care pretinde să fie cu și pentru elevi să nu știm dacă mâine mergem sau nu la școală, sau noi, ca structură de reprezentare, să nu putem răspunde cu certitudine colegilor noștri, care în urmă cu o săptămână se pregăteau de înscrierea la examene, dacă peste o săptămână mai au garanția asta. Ne susținem cadrele didactice și promovăm nevoia imediată de finanțare în educație, dar acest lucru nu înseamnă că nu o să luăm atitudine în cazul în care actul educațional și elevii vor avea de suferit”, a spus și președinta Consiliului Județean al Elevilor Bihor, Ioana Butaru.