Premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului s-au întâlnit, duminică, cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru a negocia renunțarea la greva generală care va începe luni. Întâlnirea a debutat însă cu un discurs greu de urmărit al prim-ministrului, abundent în repetiții și cuvinte care nu spun nimic concret.

Discurs de premier

„Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât, împreună, să putem să rezolvăm problemele”, a început Ciucă, conform transcrierii oficiale de pe site-ul Guvernului.

Avându-i alături pe ministrul Educației, Ligia Deca, pe cel al Muncii, Marius Budăi, și pe cel de la Finanțe, Adrian Câciu, premiul a militat pentru dialog. Mesajul pare tardiv, însă, dat fiind că greva va începe luni, la ora 8.

Ciucă a continuat însă cu mesajul ce părea mai degrabă al unui elev slab pregătit, în loc să fie al premierului: „Am înțeles de la dumneavoastră, este aici și doamna ministru, suntem aici cu toții, că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care, de-a lungul timpului, au dus la aceste distorsionări și iată-ne puși astăzi în fața unei solicitări care practic a dus la o decizie absolut nedorită de nimeni”.

„Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi”, a continuat Ciucă.

Acesta a insistat să precizeze că educația este „prioritatea numărul unu” a Guvernului, alături de sănătate, și le-a cerut sindicaliștilor să nu-i lase pe „copiii astăzi în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi”.

Promisiunile Guvernului

Printr-un comunicat transmis după întâlnire, Guvernul a anunțat că le-a propus sindicaliștilor stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. 

„Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei  personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8”, a transmis Executivul României.

Calendarul majorării salariilor urmează să fie stabilit, în așa fel încât pe 15 iulie Ministerul Muncii să termine proiectul noii legi a salarizării.

Va fi grevă!

La ieșirea de la negocieri, liderii sindicatelor din educație au spus că n-au auzit decât promisiuni pe care le știu deja.

„Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o, și anume că în legea salarizării, ca și promisiune, o să se rezolve (n.r. revendicările sindicaliștilor). Altceva în plus, nimic”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Șeful Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat și el că liderii de sindicate din țară vor primi comunicatul Guvernului și vor decide dacă oferta este satisfăcătoare și cât timp rămân în grevă. Luni, însă, greva nu va fi anulată.

„Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar liderii de sindicat se vor pronunța. Vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!”, a declarant Nistor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!