Ceea ce BIHOREANUL scria încă în 2010 s-a adeverit. Patronul cunoscutei firme Unicarm şi-a tras în buricul Beiuşului magazin fără acte, pe bază de donaţii generoase. Atunci nu era clar unde s-au dus banii: la Primărie, la vreun partid, ori direct în buzunarul primarului?

Răspunsul s-a conturat săptămâna trecută, când edilul liberal Adrian Domocoş a fost pus sub învinuire de DNA pentru luare de mită în formă continuată şi pentru spălare de bani. Motivul? Procurorii au descoperit că în Beiuş există o regulă clară: firmele care au nevoie de acorduri de la Primărie trec musai şi pe la fundaţia primarului, Asociaţia Fortuna  Beiuş.

Scandal cu Unicarm

04 Vasile Lucut.jpgModul în care milionarul sătmărean Vasile Lucuţ şi-a construit ilegal magazin în centrul Beiuşului, la o aruncătură de băţ de Primăria municipiului, a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. Şantierul a demarat în luna septembrie 2010, fără vreo autorizaţie de construcţie, fapt care a şi fost reclamat în scurt timp la toate autorităţile abilitate  de către Eufemia Popoviciu, o beiuşancă a cărei casă se afla în imediata vecinătate a şantierului.

Femeia era nemulţumită de faptul că noua clădire, înfiptă lângă locuinţa ei fără vreun plan urbanistic ori autorizaţie, pe lângă că nu se încadra defel în "peisaj", din cauza înălţimii de peste 10 metri, îi umbrea permanent casa şi grădina. În plus, muncitorii se năpustiseră şi asupra împrejurimilor, distrugând tot spaţiul verde, pentru a amenaja o parcare.

Pe 29 octombrie, Inspectoratul de Stat în Construcţii Bihor a dispus oprirea lucrărilor şi a solicitat Primăriei să ia măsuri pentru ca firma milionarului să intre în legalitate. Însă funcţionarii locali au sancţionat Unicarm cu o amendă simbolică de 2.000 lei, după care, în nici două săptămâni, i-au eliberat o autorizaţie de construcţie. Asta, fără a exista în prealabil un aviz de mediu şi acordul vecinilor, obligatorii în asemenea situaţii.

Încă de pe atunci, în oraş se vorbea că omul de afaceri ar fi fost extrem de mulţumit, dar şi de darnic, decartând primarului o sumă generoasă, de 100.000 lei. Însă nimeni nu ştia cum...

Milionar cu probleme

Povestea a rămas la nivel de bârfă până în primăvara acestui an. Atunci, procurorii DNA au efectuat o percheziţie în Satu Mare, la firma şi locuinţa lui Lucuţ, într-un dosar în care acesta este cercetat pentru cumpărare de influenţă, alături de doi ofiţeri ai Poliţiei Satu Mare, comisarul şef Vlad Boşca, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, respectiv Nicolae Jurj, lucrător în cadrul aceluiaşi serviciu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, soţul judecătoarei Mihaela Pătrăuş de la Curtea de Apel, pentru ca aceasta din urmă să-i dea o soluţie favorabilă patronului Unicarm într-un dosar de ultraj.

Dosarul privea un incident din 2004, de la fabrica Unicarm din comuna sătmăreană Vetiş, unde Lucuţ a atacat un inspector veterinar, pe Călin Leahu, care încerca să scoată de la comercializare organe stricate puse în vânzare la poarta fabricii. Reclamat pentru ultraj, Lucuţ a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri de 50.000 lei către medic, însă milionarul a obţinut anul trecut anularea sentinţei după o contestaţie în anulare pe care a înaintat-o Curţii de Apel Oradea, care a fost admisă de judecătorii Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu. Ulterior, însă, în vara acestui an, soluţia a fost desfiinţată, în urma unei alte constestaţii în anulare, înaintate de astă dată de medicul agresat, şi admise de aceeaşi Curte, însă de un alt complet.

Asociaţia liberală

În timpul percheziţiei organizate în ancheta legată de acest caz, procurorii DNA au găsit patru contracte de sponsorizare, în valoare totală de 59.000 lei, făcute pe numele Asociaţiei Fortuna Beiuş, acte pe care era menţionat explicit şi numele preşedintelui acesteia: Adrian Domocoş. În prima fază, anchetatorii au crezut că fundaţia este a Primăriei Beiuş, creată, ca-n alte sute de localităţi din ţară, pentru strângerea de fonduri în scopuri comunitare sau umanitare. De altfel, în acte, asociaţia chiar are scopuri nobile: promovarea şi implementarea unor programe de dezvoltare socială şi culturală, de protecţie a mediului, a turismului, a sportului de masă şi de performanţă. Atâta doar că Fortuna Beiuş serveşte interese private.

ONG-ul a fost înfiinţat de Adrian Domocoş în 2008, împreună cu alţi trei colegi de partid, Nicolae Bodea, viceprimarul comunei Remetea, Dorin Plaştin, fostul viceprimar al comunei Uileacu de Beiuş, şi Florin Pîrlea, plus naşul de cununie al celui din urmă, Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei Beiuş, Ancuţa Gavrilă. Ultimii doi au ieşit însă din asociaţie în octombrie 2010, tocmai când Unicarm a virat în contul organizaţiei primele sponsorizări, ferindu-se probabil de scandalul care se prefigura.

În anchetă

Datele, coroborate cu alte informaţii primite de la Poliţia Beiuş, au dus la constituirea unui nou dosar, iar procurorii au extins verificările şi au descoperit că sponsorizările lui Lucuţ nu au fost dezinteresate. Primele două donaţii, cele mai grase, în valoare de 30.000 lei şi respectiv de 20.000 lei, datează din octombrie 2010, adică exact din perioada în care Lucuţ construia de zor supermarketul din Beiuş, fără autorizaţii şi la o aruncătură de băţ de Primăria păstorită de Domocoş, deci chiar sub ochii îngăduitori ai acestuia. Mai mult, cea de-a doua tranşă a fost donată cu doar trei zile înainte ca Primăria să emită autorizaţia, iar asta deşi lui Lucuţ îi lipsea avizul de mediu, de unde şi bănuiala că "taxa" a fost plătită pentru săvârşirea abuzului.

Alte două contracte de sponsorizare datează din 29 aprilie 2011 (5.000 lei) şi 26 aprilie 2012 (4.000 lei), ambele fiind încheiate în preajma Zilelor Beiuşului, manifestare care se desfăşoară anual în perioada 29 aprilie-1 mai, în organizarea Primăriei, dar asta fără ca fundaţia edilului să apară ca sponsor ori co-organizator. Ba dimpotrivă, potrivit unor surse apropiate anchetei, din prima sponsorizare făcută de Lucuţ, aproximativ 15.000 lei au fost scoşi de Domocoş a doua zi după ce au intrat în contul Fortuna şi au intrat, ghici unde! În contul privat al edilului.

DNA la Primărie

Dacă în prima fază cercetările s-au derulat discret, săptămâna trecută Domocoş a fost pus oficial sub învinuire. Luni, la ora 8, anchetatorii i-au tulburat plăcuta amorţeală a începutului de săptămână cu percheziţii organizate de zeci de poliţişti asistaţi de mascaţi în paralel la sediul Primăriei şi în cocheta vilă pe care edilul şi-a amenajat-o în fosta casă părintească. De aici, anchetatorii au ridicat sute de documente, dar şi calculatoarele, după care, marţi, l-au chemat la sediul DNA Oradea ca să-l înştiinţeze cu privire la acuzaţiile ce i se aduc.

Judecând după amploarea acţiunii, toată lumea se aştepta ca edilul să fie reţinut, dar Domocoş a fost lăsat să plece, fiind însă înştiinţat să se prezinte din nou la Oradea peste o săptămână. De astă dată ca să se apere şi să depună, aşa cum a promis, documente prin care să justifice cheltuirea banilor fundaţiei.

Huzur de primar

Spre ghinionul primarului, însă, anchetatorii au şi alte curiozităţi. Ca de pildă cum se face că, deşi ambii sunt bugetari, cheltuielile soţilor Domocoş sunt de casă domnească. În timpul percheziţiei, anchetatorii au dat peste numeroase bilete de avion pe numele celor doi, către destinaţii exotice, dar şi de facturi pentru bunuri personale ce nu pot fi justificate dintr-un salariu de primar şi dintr-unul de profesoară de liceu. Unde mai pui că, tot în timpul mandatului, Domocoş a schimbat două maşini de teren, şi-a extins şi renovat din temelii casa părintească primită prin donaţie de la mama sa, iar în 2009 şi-a achiziţionat o vilă în roşu în zona rezidenţială a Oradiei, pe strada Plaiului, pe care anul trecut a şi finisat-o.

04 Ioan Radu.jpgCa să nu bată la ochi, imobilul l-a cumpărat de la fostul consilier judeţean Ioan Radu (foto), secretarul executiv al PSD Bihor, pe numele mamei sale, Raveica Rus (acum Pop), care a şi rămas înregistrată la Finanţe ca proprietar al casei şi terenului cu o valoare declarată de 167.000 lei. Asta, culmea, în condiţiile în care anul trecut, după ce BIHOREANUL l-a întrebat despre achiziţie, edilul s-a grăbit să o menţioneze în declaraţia de avere ca "locuinţă cumpărată în 2009" pe numele lui.

Compensare ameţită

Cât a costat casa nu e clar, pentru că fostul proprietar nu e nici el mai vorbăreţ decât Domocoş. "Eu am vândut o casă în roşu unei doamne din Beiuş. Nu ştiu cine e şi nici nu îmi mai aduc aminte cu cât", se scoate elegant secretarul PSD Bihor. Iar Domocoş nu s-a grăbit să lămurească problema. Nici măcar în campania pentru alegerile locale, când averea sa a ajuns subiect de dezbatere televizată cu candidatul PSD, Alin Novac-Iuhas, şi când a ameţit publicul cu explicaţii abracadabrante. Ba că a dat pe casă 25.000 euro, cât pe-o garsonieră, ba că n-a plătit-o, fiindcă ar fi fost lăsată firmei administrate de mama sa "în compensare cu nişte lucrări de construcţii efectuate", iar apoi şi finisajele i-ar fi fost făcute tot în compensarea unor alte datorii, pe care le-ar fi avut de recuperat din închirierea unor utilaje către o firmă.

Utilajele, zicea Domocoş, le-ar fi cumpărat în 2007 şi le-ar fi lăsat în comodat la firma mamei. Numai că, ată dandana, utilajele nu apar în declaraţia de avere a edilului. Iar firma Domgal, singura care i-a aparţinut şi care acum e administrată de mama sa, a avut în 2010 o cifră de afaceri sub valoarea casei, rulând afaceri de 26.000 lei, cu un profit de puţin peste 8000 lei, toate din comerţ. Cât despre anii 2009 şi 2011, mama lui Domocoş n-a mai depus vreun bilanţ. Deci, enigmă...

Ce atâta tam-tam?

Deşi Domocoş a părut iniţial dispus să lămurească pentru BIHOREANUL secretul succesului pe care l-a cunoscut în afaceri ca primar, ulterior n-a mai răspuns la telefon. A ieşit, în schimb, la declaraţii pe postul Naţional TV Beiuş, unde, nefiind deranjat de întrebări incomode, şi-a reluat explicaţiile date la începutul săptămânii trecute, cu proiectele comunitare pe care le-ar fi susţinut prin fundaţia sa. "Vom depune acte care vor demonstra că banii nu i-am folosit în interes personal. Au fost folosiţi pentru activităţi gen Zilele Beiuşului, pentru excursii şcolare, grădiniţe. Toate deplasările Teatrului Arcadia în Beiuş, de exemplu, s-au plătit prin această fundaţie. Totodată, s-au făcut şi anumite acte de caritate", spunea primarul. Cum era de aşteptat, Domocoş a omis să spună de ce a dirijat investitorii veniţi să obţină acte de la primărie spre fundaţia personală şi de ce banii scoşi din contul ONG-ului au ajuns şi în contul personal.

De cealaltă parte, patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, consideră normal să facă sponsorizări în localităţile unde are afaceri. Dar, ca un făcut, nu-şi mai aduce aminte în ce condiţii a trimis banii tocmai în contul fundaţiei lui Domocoş şi nici de ce sumele mai mari le-a plătit taman înainte de a primi autorizaţia de construcţie. "Ce atâta tam-tam? Eu am sponsorizat comunitatea. Probabil a venit cineva cu contractul de donaţie în magazin ori l-au trimis la firmă. Eu nu m-am mai întâlnit cu primarul din Beiuş de la deschidere, nici nu ştiam că este fundaţia lui", a spus Lucuţ, negând că edilul i-ar fi condiţionat eliberarea autorizaţiei de o donaţie către fundaţia sa. Doar n-o să se bage şi mai rău la apă...

Aspirator de şpăgi

Una peste alta, descinderile procurorilor au întărit bănuiala deja conturată din verificările preliminare. Şi anume că Domocoş s-a întins mai mult decât l-ar lăsa plapuma de bugetar, iar Asociaţia Fortuna Beiuş a fost folosită pentru a masca şpăgile primite de la investitorii care aveau nevoie de acte de la  Primărie.

Potrivit unor surse oficiale, după percheziţiile din Beiuş, numai în cazul lui Lucuţ anchetatorii au găsit documente conform cărora Unicarm a sponsorizat ONG-ul edilului cu peste 100.000 lei. Numărul "cotizanţilor" este, însă, mai mare, printre donatorii la fundaţia lui Domocoş numărându-se, de asemenea, Drumuri Bihor, care a obţinut lucrări de asfaltare în Beiuş, producătorul de harnaşamente Alcoa, care deţine o fabrică în oraş, distribuitorul de băuturi Vandana, care a început lucrările pentru un depozit uriaş la marginea municipiului, şi Transgex, societatea care a câştigat licitaţia pentru realizarea reţelei de distribuţie a apei geotermale din oraş. Iar lista este, încă, la început...


ANCHETĂ ÎN PARALEL
Afacerea "Top Construct"

04 Viorel Iuhas.jpgAdrian Domocoş mai este cercetat de procurorii DNA şi în cazul unei alte afaceri dezvăluite tot de BIHOREANUL. Este vorba despre modul în care patronii unei firme obscure, Top Construct Grup SRL, adică celebra escroacă Urbanovici Erzsebet şi asociatul ei, Cristian Berindea, au reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş în valoare de peste 4,5 milioane de lei, din care nu a realizat nici jumătate, după care au dispărut. Nu înainte, însă, să deconteze lucrări fictive de peste 1,1 milioane lei şi să fure de-a dreptul alţi 750.000 de lei, scoţând banii din contul de garanţie de bună execuţie instituit de Primărie.

Afacerea s-a derulat încă din vremea când municipiul Beiuş era condus de primarul Silviu Odobasianu şi viceprimarul Viorel Iuhas (foto), ambii PSD, motiv pentru care procurorii îi cercetează şi pe aceştia, ca pe mai mulţi angajaţi ai Primăriei, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi abuz în serviciu.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""