Municipalitatea orădeană a afişat pe site-ul Primăriei www.oradea.ro, la secţiunea "Informaţii de interes public" declaraţiile de avere ale funcţionarilor, conform Legii 144 din 2007.

Bolojan, afacere proastă cu casa

Astfel, primarul Ilie Bolojan a câştigat anul trecut din salariu 48.000 lei, sumă la care se mai adaugă 4.750 euro încasaţi din închirierea apartamentului pe care l-a cumpărat înainte de a candida pentru funcţia de primar al Oradiei. Edilul şef nu a făcut o afacere prea bună în condiţiile în care pentru achiziţionarea locuinţei care i-a permis să primească domiciliu de Oradea, şi în consecinţă să se înscrie în cursa pentru Primărie, a împrumutat de la bancă 60.000 de euro pentru 25 de ani, după care piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar preţul imobilului a scăzut.

Deşi este primar de doi ani de zile, Bolojan face naveta cu maşina din Aleşd preferând să mai acopere din rate prin închirierea locuinţei. Conform declaraţiei de avere, edilul şef a renunţat inclusiv la firma sa din Aleşd, pe care a trecut-o pe numele soţiei, şi nu are alte surse de venit în afară de salariu.

În graba mare pentru predarea declaraţiei de avere, primarul a uitat să menţioneze la capitolul "Alte venituri" alocaţia acordată de stat pentru creşterea celor doi copii. Suma nu este foarte mare, dar apare în declaraţia altor angajaţi ai municipalităţii, cum ar fi viceprimarul Rozalia Biro, care a menţionat că familia a primit de la stat anul trecut 480 lei pentru creşterea fiecăruia dintre cei doi copii.

"Săracul" viceprimar bogat

De departe unul dintre cei mai înstăriţi aleşi locali, Biro deţine nu mai puţin de 12 parcele de teren în Oradea, Cetariu, Sânmatin, Betfia dar şi în zone turistice cum ar fi Lacul Fântânele sau Vama Veche unde deţine peste zece hectare.

La rândul său, viceprimarul şi-a trecut din greşeală casa din strada Branului la rubrica terenuri, fapt pentru care vila de pe deal nu mai apare la capitolul clădiri şi un cititor neatent ar putea crede că viceprimăriţa nu are o locuinţă proprietate personală. La fel cum nu are nici maşină! BMW-ul vechi din 1997 a dispărut din declaraţia de avere a Rozaliei Biro încă de anul trecut, iar superbul jeep Lexus pe care îl conduce deja de doi ani nu a ajuns încă în hârtii, semn că este pe una din multele firme ale ei sau ale soţul ei.

În schimb, în declaraţia de avere a viceprimăriţei figurează ceasuri şi bijuterii în valoare de 35.000 lei, tablouri în valoare de 30.000 şi o mobilă de sufragerie antică estimată la 25.000 lei.

Bani din peleţi

Deşi medic de profesie, viceprimarul Gheorghe Carp are un simţ al afacerilor înăscut. De la un credit de 8.000 euro luat de la bancă în 2006 şi declaraţia din 2008, când avea toate conturile goale, astăzi viceprimarul are în bănci peste 16.000 euro.

Carp are acţiuni în valoare de 92.300 lei la firma Ales Impex SRL, care deţine o fabrică de peleţi în Caraş Severin. Mica afacere i-a adus anul trecut viceprimarului circa 40.000 lei, cu doar 1.000 mai puţin faţă de cât a încasat din salariu. Proprietar al unui apartament în Splaiul Crişanei, Carp locuieşte în casa socrilor din strada Horea şi circulă cu maşina municipalităţii sau pe jos, pentru că nu are autoturism proprietate personală.

Spre deosebire de Primărie, pe site-ul Consiliului Judeţean Bihor nu au fost actualizate deocamdată declaraţiile de avere ale funcţionarilor şi aleşilor bihorenilor. În schimb, pe site-ul Prefecturii figurează încă de la începutul anului declaraţia de avere a prefectului Gavrilă Ghilea şi a subprefectul Sarkady Zsolt Csaba. Subprefectul Cristian Bitea nu şi-a reînoit încă declaraţia de avere. Probabil de ruşine că stă în chirie pe banii statului în timp ce familia sa deţine nu mai puţin de trei apartamente şi o casă...