Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii fermei Nutripork din cartierul Ioşia, înţelegere care vizează relocarea complexului zootehnic.
"În urma discuţiilor cu reprezentanţii acestei firme, am încheiat o înţelegere de principiu, care urmează să fie aprobată printr-un prototocol, prin care firma Nutripork îşi va închide în perioada următoare activitatea de creşterea a porcilor, urmând să fie relocată", a declarat Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local în care urmează să fie dezbătută înţelegerea.
Aşadar, dacă aleşii orădenilor îşi vor da acordul, cel târziu la finalul anului 2020, ferma Nutripork va pleca din Ioşia. În schimb, până atunci, complexul zootehnic va putea funcţiona în continuare, recent primind de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor autorizaţia integrată de mediu. Asta înseamnă că, rămasă goală de la finalul anului trecut, ferma poate fi acum din nou umplută cu porci.
Porci vs. Parcuri
Primarul Bolojan a explicat că înţelegerea agreată cu reprezentanţii Nutripork prevede că, din cele 18 hectare pe care ferma Nutripork le are concesionate în Ioşia până în anul 2048, 8 hectare de terenuri goale de clădiri vor fi predate Consiliului Local, iar cele 10 hectare pe care se află halele de creştere a animalelor şi batalele de colectare a deşeurilor vor fi vândute de Consiliul Local către Nutripork, "în baza unei evaluări, iar plata se va face eşalonat în maxim 5 ani".
Pe cele 8 hectare, Primăria Oradea va amenaja un parc industrial. Apoi, până cel târziu la finalul anului 2020, Nutripork va închide activitatea de creştere a porcilor, relocând ferma într-un alt amplasament, despre care deocamdată nu s-a spus nimic.
După ce mută ferma, pe terenurile deţinute, Nutripork va amenaja propriul parc industrial, "cu alt obiect de activitate (decât creşterea animalelor - n.r.), care să fie complementar cu cel al Primăriei". "Va putea fi gestionat independent sau dat în administrarea ADLO", a mai spus Bolojan.
Cât costă duhoarea? 1.000 euro lunar!
Edilul a expus şi un scurt istoric al fermei din Ioşia, arătând că, în 1999, grupul Nutrientul a semnat un contract de concesiune pentru cele 18 hectare, pe o perioadă de 49 de ani, cu Primăria Sântandrei, pe raza căreia se aflau halele şi pământurile cu pricina. În 2001, această suprafaţă de teren a intrat în proprietatea Oradiei, prin extinderea graniţelor municipiului.
„În această situaţie a apărut un litigiu între Oradea şi Nutrientul, iar la finalul acestuia Curtea de Apel Oradea a obligat municipiul, în 2005, să respecte pevederile contractului iniţial şi deci să îşi asume angajamentele convenite de Primăria Sântandrei. Întrucât, chiar în aceste condiţii, Primăria Oradea a tergiversat pe cât posibil semnarea unui nou contract, în primăvara anului 2008, compania Nutripork, printr-un executor judecătoresc, a forţat municipalitatea să semneze acest contract şi în luna iunie, exact înainte ca noua administraţie să preia mandatul, s-a încheiat un nou contract de concesiune până în anul 2048”, a explicat Bolojan.
În acest context, edilul a dezvăluit şi cât de infimă este plata pe care Nutripork o face pentru cele 18 hectare de terenuri: 0,32 lei/mp pe an. „Valoarea redevenţei achitată de companie a ajuns astăzi, după indexările anuale, la aproximativ 1.000 de euro lunar. O redevenţă de 12.000 de euro pe an”, a punctat primarul. Altfel spus, oraşul se împute pe bani mărunţi!
„Eliminăm poluarea”
În schimb, din amenajarea parcurilor industriale pe acest teren, municipiul va câştiga mult mai mult. „Vom putea să oferim un nou punct de investiţii în Oradea. De asemenea, am încasa în următorii 5 ani de zile sume pe care probabil le-am încasa în 48 de ani de acum înainte şi, cel mai important lucru, care stă la baza acestei înţelegeri, eliminăm un punct de posibilă poluare pe care l-am avut din păcate foarte mulţi ani, rezolvând o problemă olfactivă a cetăţenilor din zona Ioşia Nord şi Alumina, locuitori periodic supuşi unor mirosuri”, a mai spus Bolojan. Edilul a subliniat şi că, după ce ferma Nutripork va pleca din oraş, Oradea nu va mai avea surse majore de poluare.
Bolojan a estimat că înţelegerea, odată votată în Consiliul Local, va fi pusă în practică până la sfârşitul lunii iunie, iar cele 8 hectare de terenuri goale vor fi imediat preluate de municipiu. Totodată, acordul este şi în avantajul Nutripork. „Niciunei companii nu îi convine imagine proastă în faţa a sute de mii de oameni”, a mai spus primarul.
Ulterior, în şedinţa Consiliului Local de joi, proiectul privind înţelegerea între municipalitaate şi Nutripork a fost votat de aleşii orădenilor, fără comentarii.
Aşa cum se ştie, de ani de zile, orădenii se plâng de duhoarea pe care ferma Nutripork o împrăştie în oraş, iar relocarea a mai fost luată în discuţie anul trecut. Atunci, reprezentanţii companiei au declarat că sunt dispuşi să mute complexul, însă cu condiţia să primească bani pentru strămutare sau despăgubiri.