Drumul rapid care va lega viitorul pod Macio de zona străzii Theodor Neş de-a lungul străzii Ecaterina Teodoroiu a primit undă verde. Primăria a anunţat vineri că a primit înştiinţarea oficială cu privire la acordarea finanţării europene prin programul de cooperare transfrontalieră HU-RO pentru proiectul privind "Decongestionarea traficului rutier şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei pe coridorul de legătură Oradea - Biharkeresztes".

Drumul, cu o lungime de 3,5 kilometri, va fi construit de-a lungul străzii Ecaterina Teodoroiu şi va oferi o alternativă la circulaţia prin centrul oraşului pentru autovehiculele care tranzitează Oradea venind dinspre Cluj pentru a ajunge la drumul de Borş sau Satu Mare.

Din valoarea totală a proiectului, estimată la 13 milioane de euro, municipalitatea a reuşit să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 5,5 milioane de euro. Diferenţa urmează să fie acoperită de către Primărie dintr-un împrumut sau din alocări de la bugetul local.

Piaţa Rogerius va fi centru de afaceri

Cel de-al doilea proiect pentru care municipalitatea a primit confirmarea aprobării finanţării se referă la transformarea pieţie Rogerius într-un centru de afaceri cu produse agroalimentare. Parterul clădirii va fi ocupat de spaţii comerciale şi mese pentru produsele agricultorilor locali urmând ca la etaj să fie amenjate localuri şi terase pentru locuitorii zonei.

Proiectul "Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreperenorială în municipiul Debreţin" are o valoare totală de 5,7 milioane euro din care finanţarea neramburabilă alocată Oradiei se ridică la 2,9 milioane euro.

Dealul Ciuperca va fi grădină

La fel, municipalitatea a fost informată oficial despre aprobarea finanţării pentru reamenajarea dealului Ciuperca menit să relanseze turismul în zonă. Proiectul intitulat "Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca Oradea şi în Korosszegepati-Hajdu-Bihar" urmăreşte ameliorarea terenului, stabilizarea versantului, reducerea riscului de alunecare de teren şi protejarea florei locale din cele două regiuni. Întreaga zonă va fi transformată în promenadă cu alei şi fântâni, dar şi loc de atracţie pentru turiştii care doresc să admire oraşul de la înălţime.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1,9 milioane euro, din care contribuţia proprie a municipalităţii este de 987.253 euro, finanţarea neramburabilă este de 735.000 euro iar contribuţia autoguvernării Române din Korosszegapati, partenerul în proiect, este de 220.051 euro.

Sinagoga Zion se reabilitează

Un proiect la fel de important pentru relansarea turismului în Oradea îl constituie cel privind "promovarea turimului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea - Debrecen" care vizează reabilitarea sinagogii Zion din centrul municipiului precum şi a sinagogii din Debreţin.

Monument de arhitectură, sinagoga orădeană va servi ulterior ca sală pentru concerte, manifestări culturale, expoziţii, dar şi ca punct de informare turistică. Reabilitarea clădirii a fost estimată la 1,9 milioane de euro, sumă din care nu mai puţin de 1,1 milioane de euro o reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Toamna se numără euroii

Odată primită înştiinţarea pentru aprobarea finanţării proiectelor, municipalitatea se poate pregăti de contractarea lucrărilor. "Acum că avem certitudinea aprobării proiectelor, urmează să întocmim documentele pentru încheierea contractelor de finanţare. După toate probabilităţile aceasta se va întâmpla undeva în luna octombrie, după care vom putea începe licitaţiile", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională care a conceput şi promovat proiectele.

Până la organizarea licitaţiei pentru lucrările efective DMPFI va trebui să achizioneze serviciile de proiectare, dirigenţie de şantier, asistenţă tehnică şi altele.