Primăria a preluat marţi de la Administraţia Bazinală de Apă "Crişuri", cu acte în regulă, promenada de pe malul drept al Crişului Repede cuprinsă între podul Ferdinand şi pasarela de la fostul Centru de Calcul.
Viceprimarul Rozalia Biro şi directorul ABA "Crişuri", Pasztor Sandor, au semnat procesul de predare-primire a amplasamentului pe care municipalitatea se obligă să îl întreţină în următorii trei ani de zile. "De acum încolo, dacă nu este curat sau nu sunt îngrijite florile va trebui să reclamaţi asta Primăriei", a glumit directorul.
Zona de promenadă din zona centrală are o lungime de 524 metri şi o suprafaţă de 4.045 metri pătraţi de taluz înierbat. În recipientele din balustrada făcută din elemente de beton au fost plantate flori care vor trebui udate regulat. "Abia am terminat lucrările şi deja s-au şi furat cam 15% din flori. Acestea vor trebui înlocuite", a spus Pasztor.
Înainte de predare, lucrările au trebuit refăcute prin amenajarea unor orificii pentru degajarea apei în eventualitatea că nivelul Crişului Repede va inunda promenada, aşa cum s-a întâmplat în luna decembrie a anului trecut. "Noi nu spunem că nu se va întâmpla asta, ci că se va întâmpla o dată la câţiva ani. Din acest motiv, după ce se vor retrage apele, va trebui să vină Primăria şi să măture", a declarat Pasztor.
Directorul a mai afirmat că în urma reclamaţiilor făcute de orădeni după inundarea pietonalei, conducerea ABA "Crişuri" a hotărât ca porţiunea de promenadă care se amenajează în prezent pe malul stâng între podul Dacia şi pasarela hobonată să fie mai ridicată faţă de nivelul luciului apei. "Am primit zeci de email-uri şi de sesizări, fapt pentru care această porţiune de promenadă se va face la circa 60 centimetri deasupra apei, ca să nu mai poată fi inundată. Părerea mea este însă că nu mai este acelaşi lucru şi nu va fi la fel de frumos ca atunci când te plimbi la nivelul luciului apei", a declarat directorul.
Porţiunea de promenadă preluată marţi de Primărie a presupus o investiţie de 5,2 milioane lei şi a fost finanţată de către ABA "Crişuri" din fonduri de la Ministerul Mediului. Constructorul desemnat, firma Repcon, şi-a asumat o garanţie de doi ani pentru lucrările efectuate.