Administraţiile locale din Oradea şi Aleşd sunt primele din ţară care au preluat în mod oficial spitalele de la Ministerul Sănătăţii. Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi cel de Aleşd, Zeno Ţipţer, au semnat joi, la Prefectură, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, documentele de predare-primire de la Ministerul Sănătăţii a unui număr de patru spitale orădene şi a spitalului municipal Aleşd.

"Este o mândrie pentru mine ca bihorean că primele documente de predare-primire se semnează în Bihor. Nu vreau să creez iluzia că de a doua zi totul va merge perfect, efectele descentralizării se vor vedea în timp şi am convingerea că în Bihor se vor vedea mai repede şi va fi un exemplu pentru alte judeţe", a declarat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în următoarele două săptămâni toate autorităţile locale din Bihor care au unităţi sanitare pe raza de competenţă, cum ar fi municipiile Ştei, Marghita şi Beiuş, dar şi Consiliul Judeţean Bihor (care urmează să preia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul de Psihiatrie Nucet), vor semna documentele de predare-primire a spitalelor, astfel încât procesul descentralizării sistemului sanitar se va finaliza înainte de sfârşitul lunii iunie.

Primarul Ilie Bolojan, care a semnat actele de predare - primire pentru spitalele Gavril Curteanu, de Obstetrică şi Ginecologie, de Pneumoftiziologie şi de Neurologie şi Psihiatrie a declarat public că imediat după preluarea spitalelor municipalitatea va lua măsuri pentru eficientizarea lor. "Va trebui să ne asumăm răspunderea unor reforme fără să ţinem cont cine este şef de spital, cine este asistentă şefă sau de cine îşi pierde locul de muncă, ci numai de interesul pacientului. Pacientul trebuie să fie stăpânul spitalelor", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a mai spus că în paralel cu reducerea cheltuielilor municipalitatea va face demersuri pentru stimularea profesioniştilor. "Vom căuta ca medicii competenţi să fie bine plătiţi. Nu se poate să plăteşti la fel un medic care face cinci operaţii pe zi, cu unul care face una pe săptămână", a declarat Bolojan. La rândul său, primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer, a salutat preluarea spitalelor de către administraţiile locale, dar a declarat că administrarea lor nu va fi o sarcină uşoară. "Aşteptăm ca şi învăţământul, şi poliţia să facă acelaşi pas în vederea descentralizării", a spus el.

La semnarea documentelor de predare-primire a celor cinci spitale au mai luat parte şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, subprefectul Sarkady Zsolt, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă, managerii spitalelor orădene şi politicieni locali.

Procesul de descentralizare a spitalelor a început în Bihor cu preluarea unităţilor din Oradea şi Aleşd, deoarece Consiliile Locale ale acestora au adoptat, deja, aşa cum cere legea, hotărârea de a prelua unităţile spitaliceşti.