În primăvara anului viitor Primăria va da în folosinţă două noi căi de acces în municipiu. Iniţiativa are ca scop fluidizarea traficului auto şi vizează amenajarea de căi de acces care să lege zonele aglomerate ale oraşului.

Astfel, municipalitatea a ajuns în fază finală cu exproprierea celor trei terenuri care se întind până în malul Crişului Repede şi, fiind proprietatea unor persoane private, blochează prelungirea străzii Principatelor Unite cu circa o sută de metri. "Nu am găsit nicio procedură amiabilă de a ne înţelege şi am fost nevoiţi să recurgem la expropriere.

În cursul acestei săptămâni oamenii vor avea banii în cont şi noi ne vom putea vedea de lucru. În cel mai rău caz ne vom judeca pe urmă pentru preţul pe metrul pătrat", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu sens unic

Lucrările de extindere şi modernizare a străzii Principatelor Unite au fost adjudecate de firma Drumuri Orăşeneşti pentru suma de 850.000 lei şi vor fi terminate în primăvara anului viitor pentru că includ şi refacerea spaţiilor verzi, lucrare care nu se poate executa în timpul sezonului rece.

După finalizarea lucrărilor, orădenii care pornesc din zona centrală vor putea ajunge în cartierul Ioşia circulând cu sens unic pe malul Crişului Repede, cu trecere pe sub podul Decebal, spre strada Splaiul Crişanei şi de acolo în Alexandru Cazaban cu punct terminal în şoseaua de centură. Şoferii care doresc să ajungă în cartierul Rogerius vor putea, la rândul lor, să folosească strada Principatelor Unite cu intrare pe strada Călăraşilor şi ieşire în Bulevardul Decebal, cu trecere peste pod.

Pentru sensul invers de mers, orădenii vor avea la dispoziţie exclusiv strada Tudor Vladimirescu. "După finalizarea lucrărilor vom experimenta pentru câteva zile varianta introducerii sensului unic spre cartierele Ioşia şi Rogerius prin străzile Principatelor Unite şi Călăraşilor, la fel ca pe strada Tudor Vladimirescu pentru sensul de circulaţie spre centrul municipiului", a declarat primarul.

Ilie Bolojan spune că aceste măsuri vor duce la decongestionarea intersecţiilor fapt care va scurta durata de deplasare a autovehiculelor între zonele aglomerate ale municipiului.

"Scurtătura" dinspre Grigorescu

La fel, municipalitatea a atribuit firmei Asfamix pentru suma de 4 milioane lei lucrările de amenajare a celor 2,2 kilometri de drum cu două benzi care va lega străzile Universităţii şi Atelierelor prin prelungirea străzii Toamnei pe amplasamentul actualei pepiniere a oraşului.

Noua bretea de acces va folosi orădenilor care şi-au construit case în cartierele Grigorescu şi Nufărul II şi doresc să ajungă în zona centrală fără a mai ocoli prin Nufărul şi Cantemir. "Odată cu finalizarea acestei căi de acces va exista o scurtătură care va lega în doar câteva minute cele două cartiere de zona centrală, iar traficul pe strada Nufărului va fi decongestionat de un număr importat de autovehicule", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

În paralel, municipalitatea ia în calcul desfiinţarea pepinierei RAPAS prin plantarea tuturor copacilor pe străzile din municipiu, parcelarea terenului şi scoaterea lui la licitaţie în vederea construcţiei de locuinţe. Din acest motiv, pe marginea drumului din strada Toamnei, Primăria va scoate la licitaţie terenuri pentru amenajarea de spaţii comerciale, spălătorii auto şi altele, municipalitatea urmând să se oblige să aducă în zonă toate utilităţile.