Zona mlăştinoasă aflată în paragină de lângă Centrul Comercial Lotus va fi transformată în zonă verde. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va amenaja cu sprijinul Ministerului Mediului un parc de agrement de 34.140 metri pătraţi pe amplasamentul delimitat de Centrul Comercial Lotus, zona rezidenţială şi biserica ortodoxă aflată în construcţie în strada Dimitrie Cantemir.

"Parcul va avea o structură de tip terasă, în sensul că va fi mai ridicat spre zona Lotus şi biserica ortodoxă şi va avea în partea de nord un lac de agrement alimentat direct din pârâul Peţa", a declarat Ilie Bolojan. Durata de execuţie a lucrărilor a fost stabilită la nouă luni, urmând ca lucrările să înceapă în cursul lunilor mai-iunie.

Investiţia în parcul Salca se va ridica la 2.750.568 lei, echivalentul a circa 650.000 euro, sumă din care 2.000.000 lei, reprezentând 72,71% din costul total, va fi suportată de Administraţia Fondului de Mediu, diferenţa de 750.568 lei urmând a fi acoperită de municipalitate.

Lacul din parc va avea o suprafaţă de 5.180 metri pătraţi şi va fi amenajat cu vegetaţie acvatică, flori de nuferi, plantaţii de bambuşi şi plante de mlaştină. Accesul principal în parc se va face prin strada Meiului urmând ca accesele secundare dinspre străzile Kiev, Zorelelor şi Erkel Ferenc să fie asigurate cu ajutorul unor poduri pietonale.

Parc cu 7.000 de trandafiri

Conform declaraţiei primarului Ilie Bolojan, proiectul parcului Salca va fi completat în anii următori de cel al unui parc de trandafiri. "În continuarea parcului Salca mai avem pregătit un proiect astfel încât cea mai mare parte a celor opt hectare de teren să fie transformate într-o zonă verde. Cel de-al doilea parc va fi unul de trandafiri şi va fi amenajat în anii următori după proiectul unuia din Australia", a spus mai spus primarul.

Parcul de trandafiri va avea o suprafaţă de 5,76 hectare şi va fi amenajat după modelul parcului Victoria State Rose Garden, ai cărui reprezentanţi şi-au dat avizul pentru folosirea proiectului. Parcul rozelor va cuprinde nu mai puţin de 7.000 de puieţi de trandafiri din 900 de soiuri diferite şi va avea propriul laborator de cercetare.