Conducerea Primăriei a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că municipalitatea nu are nicio legătură cu valul de adrese trimise orădenilor care au revendicat terenuri de la municipalitate. "Ţinând cont de faptul că toţi aceşti petenţi sunt titulari ai unor dosare administrative soluţionate prin emiterea unei Dispoziţii a Primarului, prin care li se stabilea calitatea de persoane îndreptăţite la a primi despăgubiri, municipalitatea aduce la cunoştinţa celor în cauză că Primăria municipiului Oradea nu are nicio legătură cu aceste adrese", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Direcţia Juridică a municipalităţii s-a confruntat în perioada 22-25 noiembrie cu un număr mare de petenţi care s-au prezentat la Primărie după ce au primit în cutia poştală o adresă cu mesajul: "Vă rog să ne contactaţi în legătură cu revendicările solicitate de d-voastră către Primăria municipiului Oradea, privitor la Legea 10. Cu stimă, d-na Angela, telefon 0754/661.855, 0752/697.516".

Telefonul "mort"

Contactată de BIHOREANUL, Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice spune că adresele nu au fost expediate de angajaţi ai Primăriei. "În căutare de clienţi, dezvoltatorii imobiliari au băgat adresele în cutiile poştale, în ideea că ulterior vor fi contactaţi pentru a putea negocia cu o eventuală cumpărare a drepturilor de revendicare. Oamenii au sunat la numerele de telefon şi pentru că nu le-a răspuns nimeni au venit la Primărie să ceară lămuriri, dar Primăria nu are nimic cu aceste adrese", a declarat Eugenia Borbei.

De altfel, luni la prânz, ambele numere de telefon sunau în gol. "Am sunat şi noi săptămâna trecută ca din partea unui orădean şi ni s-a răspuns foarte greu. Tot ce am putut afla este că e vorba de un dezvoltator imobiliar şi că vom fi contactaţi, dar nu s-a mai întâmplat nici până astăzi", a spus Borbei.

Bani din drepturi litigioase

Conform directoarei, cumpărarea drepturilor de proprietate asupra unor suprafeţe de teren aflate în proces de revendicate este o practică în domeniul imobiliar. Persoane fizice sau firme cumpără cu acte în regulă de la populaţie, la un preţ sub cel real, dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe de teren, pe care le revendică ulterior de la Primărie de pe poziţii de forţă.

Un exemplu în acest sens a fost dezvăluit în februarie 2009 de către BIHOREANUL, care a făcut public faptul că dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ a solicitat nu mai puţin de opt hectare de teren, cu front la E 60, în parcul industrial din Şoseaua Borşului. Mihuţ cumpărase drepturile litigioase de la orădenii care deţinut teren în Oradea şi a intentat proces municipalităţii solicitând să fie pus în posesie pe amplasamentul parcului industrial. Latifundiarul orădean a acceptat să renunţe la amplasamentul din parcul industrial doar cu condiţia să fie despăgubit de către Primărie.