Primăria mai ia un împrumut. Consiliul Local şi-a dat joi acordul pentru contractarea de către municipalitatea a unui credit în valoare de 2,5 milioane euro. Banii luaţi cu împrumut vor fi vărsaţi societăţii Electrocentrale cu titlul de majorare de capital social, pentru a ajuta centrala să îşi desfăşoare activitatea în bune condiţii.

CET-ul orădean este în situaţia de nu mai putea contracta niciun credit pentru că toate proprietăţile sale imobiliare sunt deja gajate la bănci, iar funizorii acestuia, speriaţi de perspectiva insolvenţei operatorului de termie, refuză să livreze centralei combustibili pe aşteptare.

Creditul contractat de municipalitate va avea o perioadă de rambursare de 5 ani, începând din februarie 2014.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii de către reprezentanţii Direcţiei Economice, chiar şi în condiţiile contractării creditului gradul de îndatorare al municipiului se va menţine sub limita de 30% din veniturile proprii, urmând să atingă un maxim extimat la 23,99% în anul 2016.

"Nu terminăm!"

Deşi accesarea împrumutului a fost votată cu unanimitate de voturi de către aleşii locali, consilierii UDMR s-au arătat reticenţi faţă de performanţele societăţii. "Văd că tot aprobăm fonduri pentru CET pentru că situaţia este aşa cum este. Nu înţeleg de ce nu încep odată lucrările la noua centrală ca să punem capăt la această problemă?", a întrebat consilierul Pasztor Sandor.

În acest context, Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale a declarat că licitaţia pentru înlocuirea magistralelor I şi III se află deja în faza de adjudecare, iar procedura pentru achiziţionarea centralei pe gaz va fi anunţată undeva în vara acestui an.

"În ceea ce priveşte înlocuirea magistralelor I şi III, licitaţia a ajuns în fază de analiză, iar pentru investiţia de 55 milioane euro în noua centrală pe gaz este aşteptată decizia Comisiei Europene, pentru că proiectul tehnic a fost refăcut şi trebuie avizat", a spus directorul.

Daniel Francisc a precizat că termenul de finalizare a investiţiei este decembrie 2014, dar că, din motive obiective cum ar fi refacerea proiectului tehnic, acesta poate fi decalat cu încă un an.