Primăria Oradea a anunțat că va contesta în instanţa de contencios administrativ destinaţia dată de Consiliul Judeţean Bihor alocărilor de 230.000 lei făcute către municipalitate. Luna trecută, CJ Bihor a alocat, prin Hotărârea 113/2018 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziţia instituţiei, suma de 180.000 lei pentru reabilitarea instalaţiei de termoficare de la Liceul Ady Endre şi 50.000 lei pentru reabilitarea Şcolii Szascsvay Imre.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii transmis marţi, alocarea celor două sume este nelegală, pentru că încalcă prevederile articolului 6, litera b din Legea 2 din 2018 privind bugetul de stat pe anul în curs. Conform documentului, sumele se repartizează comunelor, oraşelor şi municipiilor de judeţ prin hotărâre a consiliului judeţean, strict pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

"În cazul de faţă, niciunul dintre obiectivele locale pentru care Consiliul Judeţean Bihor a repartizat sume Municipiului Oradea nu se regăseşte în lista obiectivelor de investiţii - în bugetul local, aprobat pentru anul 2018. Concret, sumele repartizate pentru cele două obiective nu pot fi utilizate legal cu destinaţia dată prin HCJ 113/2018", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

În plus, potrivit Primăriei, "situaţia juridică actuală a imobilelor în care îşi desfăşoară activităţile cele două unităţi de învăţământ nu permite, din punct de vedere legal, realizarea obiectivelor propuse".

Concret, clădirea în care funcţionează Liceul Teoretic Ady Endre este proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea, iar Municipiul Oradea, în calitate de chiriaş, nu poate realiza lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare aparţinând proprietarului, această obligaţie revenindu-i de drept acestuia.

La fel, clădirea în care funcţionează Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre este în prezent în litigiu, fiind revendicată de Parohia Romano-Catolică, iar până la clarificarea legală a situaţiei, municipalitatea nu poate investi în reabilitarea faţadei clădirii.

În concluzie, Primăria "consideră nelegală repartizarea celor două sume, pentru că nu pot fi finanţate obiective care nu sunt în proprietatea publică sau privată a municipiului".