Reprezentanţii firmei coreene Shienheung au negociat miercuri cu primarul Ilie Bolojan şi administratorul Eurobusiness Park, Delia Ungur, calendarul lucrărilor pe care Primăria le are de făcut în parcul industrial pentru ca producătorul să poată deschide producţia începând cu luna iulie a acestui an. Conform unui comunicat al Primăriei, municipalitatea se obligă ca în următoarele trei luni să finalizeze amenajarea sensului giratoriu din faţa Eurobusiness Park pentru a asigura accesul la acesta şi să introducă toate reţelele de utilităţi necesare pentru demararea producţiei. "În termen de două săptămâni, municipalitatea va finaliza reţeaua electrică pentru furnizarea a 2 megawaţi companiei coreene, iar până la 1 octombrie se va realiza investiţia necesară pentru furnizarea a 5 megawaţi", se menţionează în comunicat.

Costul lucrărilor la reţeaua de energie electrică se va ridica la 300.000 euro. În schimbul acestei investiţii producătorul coreean se obligă ca, după lansarea producţiei, până în martie 2011 să atingă un consum minim lunar de 4 MW pe lună. În caz contrar firma va trebui să despăgubească municipalitatea pentru investiţia făcută.

Încep angajările

Firma coreeană Shinheung este unul dintre furnizorii Samsung şi produce piese din mase plastice pentru aparatură electrică şi electronică. Compania a promis că până la sfârşitul anului va ajunge la 200 de angajaţi şi este prima din cele 15 care au concesionat teren în viitorul parc industrial. Printre investitorii străini atraşi de oportunităţile de la Oradea se mai numără Decoletaje & Conjuntos, Auxim şi Microrom. Investitorii locali sunt reprezentaţi de Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod şi Premium Part.

Cele 15 firme au concesionat 21 hectare de teren şi s-au obligat să creeze nu mai puţin de 900 locuri de muncă. Numai în acest an municipalitatea va atrage la bugetul local circa 300.000 lei din taxele şi impozitele încasate de la firmele atrase în parcul industrial.