Oradea va avea propria hartă de zgomot. Primăria a desemnat firma Emviro Consult Bucureşti, în urma unei licitaţii organizate la începutul anului 2010, să realizeze harta de zgomot a oraşului, lucrare în valoare de 91.100 lei fără TVA.
Pentru ca harta să fie completă municipalitatea cere orădenilor să sesizeze zgomotele deranjante din oraş. "Primăria, prin Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Tehnice, solicită cetăţenilor sprijinul în scopul identificării existenţei unor surse de zgomot care contribuie în mod considerabil la producerea zgomotului în municipiul Oradea", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
Sesizările se pot expedia pe adresa de email demeter@oradea.ro şi vor trebui să cuprindă date privind numele celui care a făcut sesizarea, data la care a fost expediată, sursa prezumată de zgomot, adresa sau zona din provine gălăgia şi email-ul sau alte date de contact ale petentului.
Să fie linişte!
Conform comunicatului municipalităţii în categoria zgomotelor care pot fi reclamate pentru a fi incluse în documentul la care lucrează firma Emviro Consult SRL nu intră zgomotul generat de persoana expusă, activităţile casnice, vecini, activităţile de la locul de muncă, cel din interiorul mijloacelor de transport în comun precum şi cel generat de activităţile militare din zonele militare.
"Informaţiile furnizate de orădeni vor fi puse la dispoziţia firmei în cadrul întâlnirii din cursul lunii iunie. Conform contractului încheiat cu Primăria, Emvro Consult Bucureşti va trebui să predea până în mai 2013 prima etapă a proiectului în care vor fi cuprinse inclusiv informaţii privind planul de măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot din oraş", a declarat pentru BIHOREANUL Emil Benţan, director adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice.
Hartă "pe surse"
Conform Hotărârii de Guvern 321 din 2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental, toate localităţile cu peste 50.000 de locuitori sunt obligate să îşi finalizeze harta de zgomot înainte de 2014. Hărţile strategice de zgomot pentru Oradea se vor face pentru fiecare dintre cele patru surse: traficul rutier, căile ferate şi căile de rulare ale tramvaielor, aeroport şi aerodrom precum şi zonele industriale.
Prevederile HG 312 se aplică zgomotului ambiental la care este expusă populaţia în zonele construite, parcurile şi grădinile publice, zonele liniştite din spaţii deschise precum şi în apropierea unităţilor de învăţământ, spitalelor şi altor clădiri şi zone sensibile la zgomot.