Cu o investiție de 5 milioane de lei (fără TVA), Primăria Oradea va transforma un teren de 8.000 de metri pătrați de pe strada Romer Floris, din cartierul Nufărul, în parc și parcare.

Zona de relaxare se va întinde pe jumătate din suprafață, mai precis pe 4.400 mp, iar în jurul ei, pentru locatarii din zonă vor fi amenajate 73 de locuri de parcare.

În prezent, pe acest teren aflat între străzile Leonardo da Vinci și Apateului sunt doar bălării, deșeuri și resturi din construcții, garaje și diferite anexe.

Proiectul este în planurile Primăriei de mai mult timp, însă municipalitatea nu deținea toată suprafața de pământ.

„Am avut discuții cu proprietarii și am achiziționat terenuri în zona respectivă. A mai rămas un singur teren, de 400 mp. Dacă nu vom reuși să ne înțelegem cu proprietarul respectiv, vom trece la expropriere”, a declarat primarul Florin Birta, miercuri, într-o conferință de presă ce a precedat ședința Consiliului Local Oradea în care inițiativa a fost aprobată.

Directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa, a precizat, în aceeași conferință de presă, că inițial pe strada Romer Floris se dorea doar amenajarea unui parc, așa cum prevede și strategia „Oradea, oraș verde”, aprobată de Consiliul Local în anul 2020.

„Am făcut o analiză în zonă și am zis să rezolvăm trei probleme: necesarul de zone verzi, necesarul de parcări și de o cale de acces către niște proprietăți care nu se pot urbaniza atâta timp cât nu au asigurată o cale de acces publică. Așa a luat naștere acest proiect”, a precizat Popa.

Încă în stadiul de proiectare, parcul va avea teren de sport cu nocturnă, o pistă de alergare făcută din tartan, mese de ping-pong și un spațiu de joacă cu diferite echipamente.

Dintre pomii fructiferi existenți pe acest teren, 12 vor rămâne în picioare, iar alți 113 puieți din diferite specii (arțari, mesteceni, cedri, ginkgo, magnolii, meri ornamentali, pini, brad argintiu, tei, etc.) vor fi plantați.

Lucrările vor fi finanțate din bugetul local și, cel mai probabil, vor fi scoase la licitație în primăvară, astfel că execuția lor va începe abia ulterior.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!