Malul stâng al Crișului Repede, în aval de Podul Densușianu, un loc „preferat” de bihorenii care aruncă gunoaie în natură, se va transforma în viitor într-o zonă de relaxare.

Primăria a anunțat că va supune dezbaterii publice un plan ambițios de amenajare a unui teren de 6 hectare într-o pădure urbană, care va avea și pistă de alergare și de ciclism, terenuri de sport, turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale și un parc de aventură.

În dezbatere publică

Planurile pentru amenajarea pădurii urbane au fost prezentate public miercuri, într-o conferință de presă, de primarul Florin Birta și de directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa. „Suntem în faza de avizare la Agenția de Mediu, proiectul a fost postat pe site-ul APM. (...) Va trebui să facem și noi o consultare publică pentru acest proiect, pe care îl vom pune pe site-ul Primăriei”, a declarat edilul.

Proiectul este inedit pentru Oradea, deoarece nu este un simplu parc și nici o grădină publică, cum municipalitatea a promis că face în Nufărul, lângă Lotus, ci este o amenajare de tipul „pădure urbană”, des întâlnită în străinătate și denumită astfel tocmai pentru că, de regulă, pădurile sunt în afara orașelor. Primăria Oradea nu vrea să se rezume, însă, la plantarea unor copaci.

„Amplasamentul a fost inclus în strategia «Oradea, oraș verde» (n.r. aprobată de Consiliul Local în anul 2020) pentru o simplă propunere de împădurire, dar am ajuns la concluzia că este o zonă mult prea valoroasă, ca să nu-i dăm și alte valențe”, a declarat Adina Popa.

Trei zone de relaxare

Terenul cu pricina este lângă aria protejată Lunca inferioară a Crișului Repede, iar în aval de el, Administrația Bazinală de Apă Crișuri are de gând să facă o restaurare ecologică a habitatelor specifice zonelor umede, inclusiv prin inundarea zonei de luncă.

Tocmai de aceea, a spus Popa, terenul de 6 hectare a trebuit gândit ca un „tampon” între oraș și zona ocrotită de lege, iar arhitectele Ștefania Lupan și Diana Codrean de la firma de proiectare Cadro Landscape Studio l-au creionat ca pe un loc unde orădenii să meargă cu plăcere, să se relaxeze în tihnă sau să facă mișcare, dar în același timp să nu producă daune naturii.

„Am dorit să facem un parcurs multi-senzorial gradual, care să mă ducă în anumite zone diferite amenajate, dar care să îmi asigure o configurare graduală, de la urban la natural”, a explicat Popa. Practic, de-a lungul Crișului Repede, această fâșie de teren va avea trei zone: cea de mal și de relație cu apa, una cu funcțiuni de parc și una împădurită.

Parcuri pentru toți

Pe mal, orădenii vor găsi un amfiteatru construit din materiale naturale (pietre, lemn, etc.), zone de relaxare și de stat la soare, dar și un ponton construit pe Crișul Repede și unde se vor putea ține evenimente. Același ponton va putea deservi și ca loc de plecare pentru activități nautice, precum canotajul.

În zona de parc, proiectul prevede ridicarea unui turn de observație, amenajarea unor spații de socializare cu locuri de șezut, a unei zone de picnic, a unui alt amfiteatru în natură, propice desfășurării de evenimente, ori a unui labirint verde, creat din arbuști.

Pădurea care va fi sădită aici va îngloba un parc de aventură, un teren de joacă pentru copii, un teren de sport și cu echipamente fitness, un parc pentru câini și o pistă pentru alergat, din tartan. De asemenea, tot terenul va fi străbătut și de o pistă pentru bicicliști, pe care Primăria se gândește că trebuie să o conecteze cu promenada de pe malul stâng al Crișului Repede, în amonte de podul Densușianu.

Eco și sustenabil

Adina Popa a menționat că, pe cele 6 hectare, asfaltul nu se va folosi, ci se vor face doar amenajări din materiale naturale sau prietenoase cu mediul, dorința Primăriei fiind să creeze un loc sustenabil. Proiectul cuprinde și alte detalii ecologiste, precum hoteluri pentru insecte ori alei din scoarță. De asemenea, la intrarea în pădurea urbană, care va fi dinspre strada Corneliu Baba, va fi amenajată o parcare ecologică, astfel denumită pentru că și ea va fi făcută tot fără betoane.

Din arborii care există pe amplasament în momentul de față, 110 la număr, se vor păstra doar speciile valoroase, care vor fi completate cu altele. „Selecția plantelor va ține cont de caracteristicile ecologice ale zonei, inclusiv nivelul de apă, tipul de sol și clima locală, pentru a asigura succesul pe termen lung al proiectului de revitalizare ecologică”, se arată în proiect.

„Merită și trebuie făcut”

Încă în stadiu incipient, acest proiect nu are nici o valoare estimată, nici sursă de finanțare. „Vom căuta axe de finanțare, în combinație cu bugetul local. Este un proiect care merită și trebuie făcut”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a spus că ia în calcul ca plantările din pădurea urbană să fie făcute din bugetul Oradiei, chiar înainte ca sursa de finanțare să fie identificată, și pentru a le da arborilor un avans, fiind clar că de o pădure matură și adevărată orădenii se vor bucura la câțiva ani după ce zona va fi amenajată. „Când vom avea proiectul avizat, putem planta copaci”, a spus Birta.

Deocamdată, proiectul este în analiză la Agenția pentru Protecția Mediului. După ce specialiștii de aici își vor da acordul, va intra în dezbaterea Consiliului Local Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!