Lăsaţi strada cum este! Proprietarii caselor din strada Plevnei se opun demolării imobilelor. Primăria Oradea a demarat la începutul anului procedura de expropriere în vederea dezafectării unui şir de case, cu numerele impare, de pe partea stângă pe sensul de mers dinspre strada Tudor Vladimirescu şi strada Simion Ştefan, respectiv cu numere pare, de pe partea dreaptă a arterei delimitată de străzile Simion Ştefan şi Călăraşilor sau Principatelor Unite.

Ultimatum

Măsura, luată pentru lărgirea şi îndreptarea carosabilului astfel încât să suporte circulaţia în dublu sens în urma finalizării lucrărilor de construire a podului Centenarului, a stârnit revolta riveranilor.

De altfel, municipalitatea a şi anunţat public încă din ianuarie că până la sfârşitul lunii iunie va vira proprietarilor contravaloarea integrală a caselor expropriate, riveranii urmând să aibă la dispoziţie 8 luni, până la 1 martie 2019, pentru eliberarea imobilelor.

Revoltaţi, proprietarii caselor vizate de demolare au anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că au depus la Primărie, încă din 29 ianuarie, o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de demolarea caselor.

"Proprietarii au solicitat ca, prin studii de fezabilitate corect şi legal întocmite, să se indentifice şi alte soluţii (...) care să nu vizeze demolarea unor construcţii situate în zona istorică", se menţionează în comunicat.

Orădenii au propus reintroducerea circulaţiei pe ambele sensuri pe străzile Călăraşilor şi Principatelor Unite şi chiar lărgirea acesteia din urmă cu argumentul suplimentar că lucrările ar necesita "un buget de investiţii semnificativ mai mic". Demersul orădenilor a rămas fără răspuns şi fără rezultat.

"Ar fi în interesul dumneavoastră"

Potrivit comunicatului, la începutul lunii februarie, reprezentanţi ai Primăriei însoţiţi de expertul evaluator ANEVAR Andrei Veronica s-a prezentat la faţa locului pentru a fotografia şi măsura proprietăţile, în vederea stabilii valorii lor.

Cum reprezentanţii municipalităţii nu şi-au anunţat din timp data şi ora vizitei şi nici nu au putut prezenta delegaţii cu privire la scopul acesteia, unii proprietari nu le-au permis accesul pe proprietate, fapt care s-a lăsat cu ameninţări.

"Ne referim la formulări de genul: "Ar fi în interesul dumneavoastră să colaboraţi în această fază de documentare pentru a preîntâmpina eventuale nemulţumiri ulterioare legate de omiterea evaluării sau subevaluarea bunurilor expropriate"", scriu orădenii.

Bolojan nu discută!

Locuitorii străzii acuză municipalitatea de abuz. "Este evident că Primăria face un abuz în drept în această situaţie şi încearcă să lămurească proprietarii că exproprierea "este în interesul lor" şi să nu îşi "îngreuneze" situaţia, de parcă proprietarii imobilelor ar fi autorii unei infracţiuni", se menţionează în comunicat.

Pentru detensionarea crizei, orădenii au încercat să intre în audienţă la primarul Ilie Bolojan, care a delegat-o însă la întâlnire pe purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Grama, şi a refuzat să îi primească fără programare.

"Primarul a evitat o discuţie, precizând că este prematură o discuţie în acest moment, "nu este pregătit" şi de altfel are "de condus o instituie" şi "nu îi place să aştepte lumea la uşa cabinetului". În ciuda faptului că a promis o întâlnire, aceasta nu s-a concretizat", reclamă proprietarii caselor din strada Plevnei.

Va aduce poluare!

Locuitorii sunt cu atât mai revoltaţi de atitudinea municipalităţii cu cât susţin că investiţia este inutilă. Lărgirea străzii, gândită să reducă poluarea în zona centrală, va atrage şi mai multe maşini, în total dezacord cu angajamentele luate de oraş faţă de finanţatorul european al unor investiţii importante, cum ar fi construirea podului Centenarului.

"Propunerile Primăriei încalcă angajamentele luate: aduce traficul de maşini într-o zonă de case, atât pe malul stâng cât şi pe malul drept al oraşului, justificând scurtarea traseului către Tribunal şi viitoarea parcare Voinţa", susţin reclamanţii.

În plus, aceştia dau de înţeles că investiţia are de fapt ca scop sprijinirea accesului auto la viitorul mall al Lotus Center din strada Tudor Vladimirescu.

Festival "street art"

În contrapartidă la proiectele municipalităţii, orădenii propun nu doar păstrarea străzii în forma actuală, ci şi punerea ei în valoare. Poprietarii caselor propun transformarea arterei în stradă pietonală cu două sensuri de mers pentru biciclişti "iar casele să fie "modernizate" prin zugrăvire de către artişti locali".

Mai mult, orădenii propun organizarea unui festival de tip "street art", după modelul celor finanţate de municipalitatea din Cluj şi Sibiu. "Tematica este diversă, de la desene de tip grafitti, teme folclorice româneşti, ungureşti şi germane, teme meşteşugăreşti (strada Plevnei – Timar uca, a găzduit în perioada antebelică şi interbelică ateliere de tăbăcărie)", se mai menţionează în comunicat.

În acest context, orădenii propun reabilitarea locuinţelor sociale de la numerele 12 şi 15, lăsate în paragină de ani de zile, şi transformarea lor în creşă, grădiniţă, spaţii expoziţionale pentru artiştii locali sau cafenea artistică.