Începând cu cea de-a doua parte a lunii mai, Oradea va găzdui prima ediţie a festivalului studenţilor Stud Fest Cultural Oradea. Consiliul Local a aprobat joi lista celor 196 de proiecte care primesc finanţare de la bugetul local pentru organizarea de evenimente, iar Fundaţia Alternative România a primit pentru festival cea mai mare sumă alocată anul acesta organizaţiilor neguvernamentale: 60.000 lei.

„Se va organiza un festival al studenţilor cum n-a mai fost până acum la Oradea cu un program foarte complex care cuprinde expoziţii de artă, concerte, conferinţe, sesiuni de comunicări ştiinţifice, lansări de carte şi concerte", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă consilierul local Florica Cherecheş, membru în comisia care a aprobat finanţările.

De asemenea, fundaţia a mai primit finanţări în valoare de 28.150 lei pentru organizarea Stud Fest Tineret care completează primul festival prin organizarea de competiţii sportive, seminarii pe teme ştiinţifice şi o acţiunie de strângere de cărţi pentru studenţii din Basarabia. Acţiunile vor culmina cu un târg al ONG-urilor şi organizarea Balului Studenţilor. „Manifestările se vor întinde pe o perioadă mai lungă, dar grosul evenimentelor va avea loc undeva după jumătatea lunii mai", a spus Cherecheş.

Spre deosebire de anii anteriori, când a încercat o „nivelare" a finanţărilor către ong-uri, în 2010 comisia formată din consilieri locali a preferat să aloce sume mai mari pentru un număr mai mic de organizaţii. „Am preferat să finanţăm organizaţiile care lasă ceva concret în urma lor, fie că au făcut ceva pentru diferite persoane fizice, fie că au făcut ceva bun pentru comunitate, şi să punem un accent mai mic pe organizarea de conferinţe şi publicarea de pliante, acţiuni care consumă foarte multe resurse financiare", a spus consilierul local.

Bugetul total alocat de Consiliul Local acţiunilor organizate de ONG-urile locale s-a ridicat anul acesta la 1,5 milioane lei, sumă pentru care s-au depus nu mai puţin de 315 cereri de finanţare.