Investiţiile în sistemul centralizat de termoficare vor continua. Primăria orădeană ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET.

"Societatea Termoficare a comandat un studiu de fezabilitate din care să rezulte care este valoarea investiţiei necesare pentru modernizarea Grupului I, format dintr-o turbină şi un cazan vechi de peste 50 de ani, dar şi la cât s-ar ridica costurile unei turbine noi care să le înlocuiască", a declarat, marţi, viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Grupul I, conceput după o tehnologie depăşită şi uzat moral, ar putea să necesite investiţii de circa 10 milioane de euro pentru a putea fi menţinut în funcţiune conform standardelor de mediu şi în regim de eficienţă, fapt pentru care ar fi de preferat ca oraşul să investească într-o instalaţie nouă.

"Cea mai bună variantă va trebui să o stabilească studiul de fezabilitate. Dacă se va ajunge la concluzia că este necesară o nouă sursă, studiul va trebui să precizeze şi capacitatea acesteia", a spus viceprimarul.

S-ar plăti singură

Simulările făcute de angajaţii Termoficare au arătat că prin achiziţia a încă unei turbine pe gaz, la jumătate din capacitatea celei existente în CET, oraşul şi-a îmbunătăţi siguranţa termică prin scoaterea din uz a turbinei şi cazanului vechi şi şi-ar amortiza singură investiţia.

"Din aprecierile noastre, noua sursă ar putea fi achiziţionată printr-un credit şi-ar rambursa ratele şi dobânzile din veniturile pe care le produce din producţia de energie energie termică şi electrică şi i-ar mai şi rămâne oraşului venituri de circa 3 milioane de euro pe an", a declarat Mălan.

Potrivit edilului, studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în circa o lună de zile. "În oricare dintre variante, lucrările vor fi scoase la licitaţie în circa două luni de zile", a spus Mălan.

Un CET în modernizare

Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, a cărui modernizarea sau înlocuire este pusă acum în discuţie. Cazanul cu turbina aferentă produc electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.

Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.