Atârni cabluri prin oraş, plăteşti! Primăria vrea să introducă începând din cea de-a doua parte a anului o taxă pe seama proprietarilor de reţele electronice.

Noua obligaţie fiscală face parte integrantă din regulamentul privind condiţiile de instalare a reţelelor de comunicaţii electronice şi modul de utilizare partajată a canalizaţiilor tehnice care va fi supus de municipalitate dezbaterii publice pe data de 16 martie.

Potrivit iniţiatorilor, regulamentul are ca scop accelerarea procesului de strămutare de pe stâlpi şi faţade în subteran a reţelelor electronice deţinute de operatorii de telefonie, internet, electricitate şi altele.

"Prin acest regulament, care este rezultatul unei munci de echipă, ne dorim să dezvoltăm reţelele subterane în municipiu, astfel încât tot ce e disponibil în subteran să fie utilizat partajat", a spus city-managerul Eduard Florea.

Astfel, deţinătorii de reţele vor fi determinaţi prin nivelul taxelor să investească în canalizaţii tehnice, după modelul RCS&RDS care construieşte deja 150 de kilometri de canal subteran. Dacă taxa anuală pentru metrul liniar de reţea va fi de 2,5 lei, taxa pentru reţelele atârnate pe faţade şi ziduri de sprijin va fi de 5 lei, iar pentru cele puse pe clădirile din centrul istoric va fi de 25 lei.

La avizarea lucrării investitorul va fi obligat de municipalitate să îşi supradimensioneze capacitatea canalului tehnic pentru a putea găzdui reţelele tuturor operatorilor care au cabluri în zonă în schimbul unei chirii. Eventualele dispute cu privire la cuantumul chiriei vor fi arbitrate de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Ca un prim pas, proprietarii de reţele vor fi obligaţi să predea municipalităţii un inventar cu toate reţelele deţinute pe raza municipiului. Reţelele nedeclarate descoperite cu ocazia unor lucrări vor fi considerate abandonate.

Companiile care şi-au amenajat canale tehnice vor fi obligate să notifice municipalitatea cu privire la existenta acestora în termen de 30 de zile iar firmele care au reţele în zonă vor fi obligate să le coboare în subteran în termen de 90 de zile.

Începând cu data de intrare în vigoare a regulamentului municipalitatea nu va mai aviza nici măcar lucrări de modernizare a reţelelor aeriene în centrul istoric sau pe străzile principale, cu atât mai puţin montarea de noi reţele.

Vezi o sinteză a regulamentului privind reţelele de comunicaţii, în galeria de documente!