"Spitalul Mizericordienilor" va fi reabilitat. Reprezentanţii Primăriei şi ai firmei CIAC au semnat joi contractul privind reabilitarea clădirii din strada Republicii 33. Imobilul, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea, adăposteşte birourile Serviciului Judeţean de Ambulanţă, respectiv ale Direcţiei Sanitare şi se află într-o accentuată stare de degradare.

Lucrările de reabilitare au fost adjudecate de firma CIAC pentru suma de 493.383 lei, fără TVA, şi vor demara pe 10 aprilie. Termenul de execuţie este de nouă luni.

Clădirea, care a avut de-a lungul timpului destinaţia de mănăstire, spital şi farmacie, este monument istoric de categoria B şi face parte integrantă din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.

Investiţia în "Spitalul Mizericordienilor" a devenit necesară ca urmare a prăbuşirii tencuielii clădirii, degradării şarpantei şi apariţiei igrasiei. Aceasta are la bază Hotărârea de Consiliu Local 82 din 2006 care prevede că "finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea".

După finalizarea lucrărilor, municipalitatea îşi va recupera banii prin nealocarea sumelor nerambursabile prevăzute anual în bugetul local pentru cultul religios în cauză, în baza Legii nr. 350/2005.

Primăria a folosit acelaşi mecanism de finanţare pentru a forţa reabilitarea mai multor clădiri ultracentrale aparţinând cultelor religioase.

"Municipalitatea a finalizat deja prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice proiectele de reabilitare a trei clădiri importante: clădirea de pe strada Republicii 11-13 aparţinând Episcopiei Ortodoxe, clădirea de pe strada Republicii 33 aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi imobilul de pe strada Independenţei 3 aparţinând Episcopiei Reformate. Proiectele s-au realizat fără a solicita vreo contribuţie financiară din partea proprietarilor", a spus primarul Ilie Bolojan.

La ora actuală, la imobilul din strada Republicii, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, s-au executat reparaţii la acoperiş şi sunt în curs lucrările de reabilitare a faţadei. Lucrările în valoare de 498.525, fără TVA, sunt efectuate de firma Ciac. Amplasamentul a fost predat în luna octombrie a anului 2011, iar termenul de execuţie este de 9 luni de zile de la începerea lucrărilor.

În ceea ce priveşte imobilul din strada Independenţei, aparţinând Episcopiei Reformate, lucrările sunt în curs de licitaţie urmând să demareze în vara acestui an.