Orădenii şi firmele care au acumulat datorii la bugetul local nu mai scapă de plata lor. Dacă nu achită restanţele de bunăvoie, şi le recuperează, de nevoie, Primăria. Numai în primele patru luni ale anului, municipalitatea a adus la bugetul local, prin proceduri de executare silită a datornicilor, suma de 5,14 milioane de lei.

Conform unui comunicat emis de biroul de presă al municipalităţii, totalul datornicilor la bugetul local se ridică în prezent la 30.000 de persoane fizice şi 3.900 de persoane juridice (societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii).

Din acest total, Serviciul de Executare Silită din cadrul Direcţiei Economice a instituit 604 popriri asupra disponibilităţilor băneşti, conturilor bancare şi veniturilor ce pot fi urmărite în cazul a 367 de persoane fizice şi 237 persoane juridice.

De asemenea, în cazul a 6 cetăţeni şi a 51 persoane fizice, municipalitatea a instituit sechestre, astfel încât datornicii să nu-şi poată vinde bunurile fără a-şi stinge datoriile faţă de bugetul oraşului. Mai mult, în patru cazuri în care datoriile depăşeau nivelul de 45.000 de lei, finanţiştii municipalităţii au ridicat bunurile sechestrate în vederea valorificării lor.

Concluzia se impune de la sine: amânarea plăţii obligaţiilor către bugetul oraşului nu este o soluţie potrivită nici pentru orădeni, nici pentru firme, iar neachitarea acestora timp mai îndelungat îi transformă în ţinte sigure pentru fiscul local.