Parcările orădene sunt la liber. Începând de marţi, Serviciul Parcări al Administraţiei Imobiliare Oradea a încetat să mai aplice amenzi pentru parcări neregulamentare. „Dacă parchezi în oricare dintre locurile marcate fără să plăteşti taxa, nu mai poţi fi penalizat", a anunţat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Instituţia Prefectului a atacat luni în contenciosul administrativ legalitatea taxei pentru parcarea neregulamentară şi a taxei pentru ridicarea autovehiculelor, sancţiuni prevăzute în Regulamentul de parcări din 2006, fapt pentru care acestea au fost suspendate.

La fel, au fost atacate în instanţă şi desfiinţate parcările galbene de scurtă durată instituite în ultimii ani prin decizie a primarului. Măsura Prefecturii i-a lăsat pe cei 18 agenţi constatatori ai Serviciului Parcări fără obiectul muncii, începând de marţi dimineaţă.

„Odată cu această acţiune depusă de Prefectură în instanţă nu mai putem aplica sancţiuni. Angajaţii Serviciului Parcări vor fi trimişi în concediu sau îi vom pune să marcheze parcări, nu am hotărât încă", a spus Bolojan.

Nu se taxează...

Potrivit primarului, AIO va scoate în oraş maşinile de ridicat autovehicule doar la cererea Serviciului de Poliţie Rutieră. „Putem să ridicăm în continuare maşini dacă staţionează pe trecerea de pietoni sau deranjează circulația, pentru că acest drept nu ni s-a luat, dar nu putem să încasăm taxa pentru ridicarea autovehiculului", a declarat edilul.

Ilie Bolojan a spus că juriştii municipalităţii vor formula o apărare în instanţă în funcţie de conţinul acţiunii Prefecturii şi vor solicita soluționarea cauzei în cel mai scurt timp posibil.

„Dacă nu se reglementează această situație până în toamnă, nu vor mai fi locuri de parcare libere pentru că toată lumea va veni cu maşina în centru, parcările fiind gratuite, şi vor apărea ambuteiaje serioase", a avertizat Bolojan.

Va cere despăgubiri

Primarul Ilie Bolojan a mai afirmat că, în cazul în care municipalitatea va avea câştig de cauză în proces, va cere juriştilor săi să ceară în instanţă despăgubiri din partea Instituţiei Prefectului pentru pagubele provocate bugetului local în perioada în care cele două taxe şi parcările galbene au fost desfiinţate.

„În cazul în care voi câştiga acest proces, voi recomanda juriştilor să se îndrepte împotriva Prefecturii pentru recuperarea prejudiciului financiar provocat", a ameninţat edilul.

Conflictul dintre municipalitate şi Instituţia Prefectului a izbucnit la mijlocul lunii iunie, după ce parcagii AIO au ridicat din Parcul Traian maşina subprefectului de Bihor, Cristian Bitea, parcată neregulamentar în plină intersecţie. Subprefectul s-a considerat victima unui abuz şi a luat la verificat hotărârile de Consiliu Local adoptate în ultimii ani pe această temă, descoperind mai multe nereguli.

Citeşte toate detaliile aici: Parcări pe lângă lege - Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice