Un cunoscut actor timişorean, Schwarz Dukasz Peter, aşteaptă de 2 ani ca Primăria Oradea, prin Comisia Locală de Aplicare a Legii fondului funciar, să emită pe numele lui un titlu de proprietate pentru un teren recâştigat prin sentinţă irevocabilă de la o familie care, după cum au stabilit magistraţii, l-a ocupat fără drept timp de peste 35 de ani.

Judecătorii au şi sancţionat administraţia locală pentru tergiversare, dispunând daune cominatorii de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere nemotivată în eliberarea titlului. Degeaba. "Nu se vrea!", se revoltă actorul, care are explicaţia lui pentru abuz: familia care se împroprietărise prin fals pe terenul său ar fi în relaţie de amiciţie cu cea a directoarei juridice a Primăriei, Eugenia Borbei, care a şi fost reclamată pentru abuz în serviciu.

Contract cu cântec

Terenul, întins pe o suprafaţă de 5.812 mp la o aruncătură de băţ de Spitalul Judeţean, valorează peste 500.000 de euro. Proprietatea i-a revenit actorului în 2000, după moartea mamei sale, şi a aparţinut bunicilor săi, care aveau şi o casă mică acolo. Când să o revendice, a aflat însă că n-are ce. În 1993, pământul fusese "retrocedat" Anei Micloş, vecina bunicilor săi, în baza unui act de vânzare cumpărare semnat în 1969 de soţul femeii, în calitate de cumpărător, şi de bunicul timişoreanului, Dukasz Vasile, ca vânzător.

Curios să vadă contractul, Dukasz a descoperit că era un înscris olograf, întocmit pe 14 aprilie 1969, cu doar câteva luni înainte de moartea bunicului său. Poate tocmai din această cauză, actorul s-a şi îndoit de veridicitatea documentului, iar în 2000 a mandatat o familie de orădeni - Gyorgy Csaki Ibolya, soţul ei, Ernest, şi unul din cei trei fii ai acestora, Janos - să deschidă proces pentru anularea actului cât şi a titlului de proprietate emis în baza lui.

În proces

Raportul de expertiză criminalistică întocmit în timpul procesului a confirmat suspiciunea actorului: "Semnătura de pe poziţia vânzător de pe actul intitulat contract de vânzare cumpărare nu a fost executată de către Dukasz Vasile", se specifică în document.

Ioan Micloş, fiul pretinşilor cumpărători, între timp decedaţi, a refuzat să accepte rezultatul. Era de aşteptat, căci preţiosul teren îi fusese lăsat moştenire, la fel ca lui Dukasz, şi îşi investise aici munca de-o viaţă. Şi-a construit grajd, atelier de tâmplărie, a plantat pomi, viţă de vie, în locul casei bătrâneşti a ridicat în timp o clădire cochetă, cu parter şi mansardă, iar în spatele acesteia, o vilă pentru unul din fiii săi, pe care încă nici n-a apucat s-o termine.

Pentru a-şi dovedi dreptatea, Micloş a adus în faţa instanţei martori care să dovedească faptul că terenul era în folosinţa lor de peste trei decenii şi că, de fapt, cel care a comis "frauda" ar fi fost tocmai bunicul lui Dukasz, care şi-ar fi modificat semnătura pe actul de vânzare cumpărare cu scopul de a-i înşela părinţii. Adică să le ia banii pentru nimic.

Judecătoarea Dana Gârbovan a respins însă varianta, iar în 2006, printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă 4 ani mai târziu, a dispus anularea contractului fals, a titlului de proprietate emis în baza documentului, cât şi eliberarea unui alt titlu, de astă dată pe numele lui Schwarz Dukasz Peter.

Executare şi nu prea

De atunci au trecut alţi 2 ani, dar titlul de proprietate se lasă încă aşteptat. În prima fază, mandatarii actorului au fost amânaţi din motive formale, pentru ca, în final, spun ei, directoarea juridică a Primăriei să refuze explicit întocmirea titlului de proprietate."M-a convocat doamna Eugenia Borbei şi ne-a oferit în schimb o altă parcelă din patrimoniul oraşului, în zona Paleu, fără utilităţi sau drum de acces. Când am refuzat, s-a înfuriat. A zis că atâta vreme cât va fi ea în Primărie, sentinţa nu va fi pusă în aplicare", spune Gyorgy Csaki Janos, cel rămas unicul mandatar al actorului în Oradea.

Nici executorul judecătoresc nu a avut mai mult succes. "În 2010, după rămânerea definitivă a sentinţei, m-am prezentat la sediul Primăriei şi am încheiat un proces verbal prin care Comisiei i s-a pus în vedere că are obligaţia să se supună sentinţei. De atunci aşteptăm", explică executorul Ioan Bucurean. În loc să se conformeze, Comisia, prin Direcţia Juridică, a contestat executarea silită şi, în paralel, a deschis proces şi pentru suspendarea procedurii până la soluţionarea contestaţiei, iar când le-a pierdut pe ambele, a tărăgănat din nou demararea procedurii până în primăvara acestui an.

Abia pe 7 martie a.c., la mai bine de 5 luni de la finalizarea ultimului proces, Csaki a fost invitat să participe la delimitarea terenului retrocedat prin sentinţă, primul pas pentru emiterea titlului. Degeaba, căci familia Micloş a refuzat să le permită accesul. "Topograful mi-a spus că nu poate face nimic şi a plecat. Nu se poate emite titlul fără semnătura topografului. Care topograf nu semnează decât după ce face măsurătorile. Dacă Micloş refuză la nesfârşit să ne lase să intrăm, atunci titlul de proprietate nu va fi niciodată emis?", se întreabă Csaki.

Relaţii de familie

Tânărul e convins că toate problemele vin de la relaţia personală pe care familia Micloş ar avea-o cu directoarea Eugenia Borbei. Aşa s-ar explica, spune tânărul, ostilitatea cu care femeia i-a tratat de la început şi acesta este motivul pentru care, acum, a depus o plângere penală împotriva ei, pentru abuz în serviciu.

Ca dovezi, tânărul aduce fotografii în care a reuşit să imortalizeze maşina lui Adrian Micloş parcată în faţa casei în care locuieşte directoarea, iar pe cea a tatălui Eugeniei Borbei oprită lângă proprietatea câştigată în proces, semn că cele două familii se vizitează reciproc. Alte argumente sunt acelea că Borbei i-a inclus pe Adrian (fiul) şi Mihaela (nora lui Ioan Micloş) ca prieteni pe Facebook, dar şi că Micloş senior şi tatăl directoarei sunt membri vechi ai Asociaţiei columbofile Voiajorul.

18 Eugenia Borbei.jpg"Porumbeii" doamnei Borbei

Eugenia Borbei (foto) pretinde, însă, că singurele ei preocupări au fost respectarea legii şi speranţa că va găsi o soluţie pentru familia Micloş. "Oamenii au investit acolo, sunt construcţii care au fost ridicate pe acel teren. După mine, să-l pună în posesie pe domnul Dukasz mâine, dar nu cred că se poate pentru că Legea fondului funciar spune că suprafeţele cu construcţii trebuie delimitate, iar titlul de proprietate emis doar pe suprafaţa liberă. Nu e nici pe departe prima sentinţă imposibil de aplicat de către Primărie!", spune directoarea, care nu vede nicio altă soluţie decât ca actorul să accepte în compensarea terenului ocupat de construcţii o altă suprafaţă.

"Dar poate ceilalţi membri ai Comisiei văd altfel problema. Oricum, sunt 10 persoane, nu decid eu", zice Borbei, care nu exclude ca în spatele insistenţei lui Csaki să existe, de fapt, un interes propriu, adică să fi cumpărat drepturile litigioase asupra proprietăţii, metodă folosită de samsarii de terenuri. "Domnul Dukasz a fost o singură dată în Primărie. Mi se pare cel puţin ciudat că nu se interesează de o asemenea moştenire".

Cât despre relaţia cu familia Micloş, directoarea susţine că fotografiile cu maşinile ilustrează doar "o întâmplare". "Tatăl meu a fost în zonă la ceva crescători de porumbei şi a parcat în faţa casei lor. Dacă şi Micloş creşte porumbei, poate a fost la ei. Cât despre Facebook, mi-or fi cerut prietenia şi am acceptat, fac deseori aşa, am mulţi prieteni de care nu ştiu cine sunt", spune directoarea.

Nu plecăm

De altfel, amiciţia e negată şi de Ioan Micloş, care arată în schimb cu degetul spre actor şi spre mandatarii acestuia, pe care îi acuză de coruperea judecătorilor, a experţilor şi chiar a propriului său avocat. "L-am şi schimbat, dar a fost târziu", zice bărbatul, afirmând răspicat că va continua să refuze accesul actorului ori al funcţionarilor pe proprietatea sa: "La mine nu intră nimeni! Orice ar fi"...

Ca urmare, departe de a fi rezolvată, încâlcita poveste tinde să se perpetueze, mai ales că, potrivit sentinţelor judecătoreşti, din noiembrie anul trecut Primăria Oradea strânge penalităţi de câte 200 lei pe zi până la emiterea titlului de proprietate pe numele actorului. Bani care, în final, dacă se va dovedi tergiversarea cu rea-credinţă a emiterii titlului de proprietate, vor trebui plătiţi din bugetul local. Până acum, sunt peste 50.000 lei. Dar nota de plată nu s-a emis, încă...


ALTĂ COMISIE
Invitat la şedinţă

După demersurile făcute de BIHOREANUL pentru lămurirea problemelor care au dus la tergiversarea punerii în aplicare a sentinţei judecătoreşti emise în favoarea actorului Schwarz Dukasz Peter, mandatarul acestuia, Gyorgy Csaki Janos, a fost înştiinţat că situaţia va fi tranşată în cadrul primei întruniri a Comisiei Locale de aplicare a Legii fondului funciar, aflată într-o nouă componenţă după alegeri. "Mi s-a spus că sunt invitat la prima şedinţă a noii comisii, unde se va lua o decizie pentru ca Dukasz să poată fi pus în posesie, să se emită titlul de proprietate doar în baza datelor din actele existente, fără deplasarea în teren. Nu înţeleg de ce nu s-a făcut acest lucru până acum", spune Csaki.