Primăria Oradea a sos la licitaţie prin sistemul electronic de achiziţii publice lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului după un proiect al arhitectului orădean Ernest Pafka. Firmele interesate vor putea depune oferte până pe data de 8 noiembrie.

Primărie, reabilitez palat!

Potrivit anunţului postat de municipalitate în sistemul electronic de achiziţii publice, pe data de 11 octombrie lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei sunt estimate la 17,3 milioane lei (fără TVA). Termenul limită pentru execuţia lucrărilor va fi de 18 luni.

Conform unui comunicat al municipalităţii, investiţia vizează restaurarea şi introducerea clădirii în circuitul turistic prin lucrări precum: amenajarea unor spaţii pentru vizitatori în aripa dinspre Piaţa Unirii, readucerea la forma iniţială a sălii de consiliu "Traian Moşoiu", consolidarea acoperişului sălii principale, realizarea de reparaţii la întreg acoperişul clădirii, reabilitarea faţadelor principale dispuse către Piaţa Unirii precum şi străzile Primăriei şi Tudor Vladimirescu inclusiv cu Turnul Primărie, dar şi a faţadelor dinspre curţile interioare.

Lucrările vor mai implica, printre multe altele, refacerea pardoselilor din mozaic de pe holuri şi coridoare; curăţarea şi lustruirea scărilor şi balustradei de marmură; înlocuirea corpurilor de iluminat şi a caloriferelor după modele apropiate celor originale; realizarea unui acces pentru persoanele cu dizabilităţi până la liftul de la parter şi refacerea picturii murale de pe peretele de deasupra scării de onoare.

"Modernizare" după modelul iniţial

În ceea ce priveşte reabilitarea sălii Traian Moşoiu lucrările vor presupune redeschiderea scării secundare către balconul acesteia şi înlocuirea mobilierului după modelul original din 1903 cu bănci şi pupitre capitonate cu piele dispuse în formă de amfiteatru.

Cu ocazia reabilitării, sala va fi dotată cu perdele şi draperii din mătase şi catifea cu sistem de acţionare electronic dar şi cu aparatură de proiecţie performantă, ecran de proiecţie, stative şi altele.

Pe durata lucrărilor de reabilitare a sălii Traian Moşoiu şedinţele Consiliului Local se vor ţine în beciul clădirii care a fost igienizat şi reabilitat.

Monument istoric, clădirea Primăriei are o suprafaţă de 5.508 metri pătraţi din care suprafaţa construită este de 1.137 metri pătraţi.