Orădenii vor fi păsuiţi până la sfârşitul anului pentru plata impozitelor pe terenurile deţinute. Consiliul Local se va întruni luni de la ora 14 în şedinţă ordinară pentru a hotărî la cererea municipalităţii decalarea termenului de plată a impozitului stabilit pentru 30 septembrie până la 31 decembrie.

"Am propus Consiliului Local prelungirea termenului de plată până la 31 decembrie cu păstrarea bonificaţiei de 10% pentru persoane fizice care îşi achită integral impozitele", a declarat Edurard Florea, directorul economic al Primăriei, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prelungirea termenului de plată se va face pentru ca municipalitatea să poată procesa cererile de stabilire a categoriei de folosinţă a terenurilor.

"Până astăzi, pentru cele 8.100 de parcele au depus cereri de stabilire a categoriei de folosinţă circa 7.700 de proprietari. Dacă luăm în calcul că există proprietari care deţin mai multe parcele, înseamnă că peste 95% dintre aceştia şi-au depus deja cereri. Dintre acestea însă, până în 3 septembrie au fost verificate doar 3.360 de cereri, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate", a spus Florea.

Directorul a precizat că, odată depusă cererea, orădeanul a scăpat de alte drumuri la Primărie. Adeverinţa privind categoria de folosinţă a terenului eliberată de Direcţia de Urbanism este comunicată în paralel Registrului Agricol pentru actualizarea bazei de date cât, Direcţiei Economice pentru stabilirea noilor impozite şi proprietarului .

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, reîncadrarea categoriei de folosinţă a terenurilor înseamnă pentru majoritatea proprietarilor impozite mai mari. "Încadrarea categoriei de folosinţă va aduce în plus bugetului local circa 1,5 milioane lei pe an. Creşterea încasărilor de la 4 milioane lei la 5,5 milioane lei înseamnă un plus de 30% pentru bugetul local. Menţionez că nu este vorba de o majorare a impozitelor, ci o de o corectare a unei situaţii anterioare, când unele terenuri figurau în evidenţe, în mod eronat, ca fiind cu destinaţie agricolă", a declarat directorul.

Eduard Florea a precizat că, deşi termenul de plată a impozitului pe teren a fost amânat pentru 31 decembrie, data de 1 octombrie stabilită pentru depunerea cererilor de stabilire a categoriei de încadrare a terenurilor rămâne valabilă în continuare.

"Terenurile pentru care până la 1 octombrie nu s-a depus cerere de încadrare a categoriei de folosinţă vor fi trecute automat la categoria curţi-construcţii. Proprietarii vor putea însă depune cereri de reîncadrare în categoria de folosinţă până la sfâşitul anului, iar acestea vor fi analizate", a afirmat Florea.

Consiliul Local a impus la începutul anului reanalizarea categoriei de folosinţă a terenurilor la solicitarea Direcţiei Economice a Primăriei care a descoperit că doar o treime din suprafaţa oraşului apare ca teren construibil, diferenţa fiind formată din terenuri arabile, păşuni, livezi şi altele.

Diferenţa de impozitare între aceste categorii de folosinţă este considerabilă. Dacă pentru 850 metri pătraţi de teren agricol proprietarul datorează un impozit de 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceeaşi suprafaţă de teren construbil situat în zona D a oraşului, care are cele mai mici impozite, suma datorată sare la 170 lei.