Primăria Oradea a cumpărat joi, la un preţ de 1.836.000 lei, Hotelul Tineretului din cartierul Ioşia. Imobilul a fost scos pentru a doua oară la licitaţie de către ANAF, prin Serviciul Colectare Executare Silită Persoane Juridice, în contul datoriilor de peste un milion de lei acumulate de-a lungul timpului de proprietarul acestuia, Fundaţia pentru Tineret Bihor.

Concurenţă mare

Pentru că la prima procedură de valorificare a imobilului, organizată anul trecut, nu s-a prezentat niciun doritor, licitaţia a pornit de la un preţ de 1,3 milioane lei, fără TVA, diminuat cu 25% de la suma de 1,7 milioane lei.

Pe lângă municipalitate, la licitaţia de joi au luat parte firma Prima, a dezvoltatorului imobiliar Ştefan Kopanyi, Biserica Speranţa din Oradea şi o persoană fizică.

După deschiderea ofertelor în plic, la licitaţia cu strigare cu un pas reprezentând 5% din cel mai mare preţ ofertat, au participat Biserica Speranţa, care a ofertat iniţial un preţ de 1.305.000 lei, municipalitatea orădeană (1.310.000 lei) şi persoana fizică (1.530.000 lei).

"Licitaţia cu strigare s-a încheiat la egalitate între Primărie şi Biserica Speranţa la un preţ final de 1.836.000 lei. Cum unul dintre criteriile de departajare spune că participanţii la licitaţie care au de recuperat creanţe au întâietate, Primăria a fost declarată câştigătoare", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.

Conducerea municipalităţii a făcut demersuri repetate pentru a prelua în proprietatea oraşului complexul fostei "Case a Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret" care cuprinde sala multifuncţională cu birourile aferente şi hotelul care constituia principala sursă de venit a fundaţiei. Având în vedere proximitatea sălii polivalente, hotelul ar putea găzdui sportivii veniţi la competiţii, iar clădirea mare ar putea servi ca şi casă de cultură a studenţilor.

Ar vrea-o pe vecie

Total absent din viaţa publică, Fundaţia Română pentru Tineret Bihor a reacţionat joi, printr-un comunicat de presă, anunţând că va contesta executarea silită a Hotelului Tineretului în contul impozitelor neplătite. „Vom formula contestaţie la executare, prin care vom solicita instanţei anularea tuturor formelor de executare silită, inclusiv a licitaţiei organizată azi”, se menţionează în comunicatul semnat Consiliul de conducere.

Reprezentanţii FRT Bihor susţin că executarea silită ar fi ilegală, deoarece, potrivit Legii 146 din 2002 bunurile fostei Uniuni a Tineretului Comunist trebuie să foe cuprinse în „patrimoniul fundaţiilor judeţene pentru tineret respective sau a municipiului Bucureşti, ce se constituie ca succesoare de drept”, ele urmând să fie administrate în folosul tinerilor.

„Practic, prin aceste acte normative în vigoare bunurile imobile ale fundaţiei sunt scoase în afara circuitului civi şi sunt inalienabile”, susţine comunicatul, care nu suflă o vorbă despre datoriile acumulate de fundaţie.