Primăria Oradea a pierdut definitiv procesul cu Prefectura Bihor pe tema obligativităţii reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală a municipiului. Curtea de Apel Oradea a respins joi recursul făcut de juriştii municipalităţii în urma procesului pierdut în decembrie 2010, la Tribunal, în favoarea Instituţiei Prefectului.

"Ştim doar că instanţa ne-a respins recursul, dar deocamdată nu avem motivarea sentinţei. Aceasta urmează să apară în termen de maxim 30 de zile", a declarat pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

Sentinţa Curţii de Apel a fost confirmată inclusiv de Prefectură, care şi-a anunţat joi după-amiază victoria împotriva municipalităţii. "Curtea de Apel Oradea a formulat astăzi cea de-a doua sentinţă prin care este respins recursul înaintat de Primăria Oradea, dând astfel câştig de cauză Instituţiei Prefectului. Această sentinţă este definitivă şi irevocabilă", se menţionează în comunicatul semnat de prefectul Gavrilă Ghilea.

Atacate ca ilegale...

Războiul dintre Primărie şi Prefectură a început pe 1 octombrie 2010, când prefectul Gavrilă Ghilea a atacat în justiţie, ca nelegale, chiar în ziua în care urmau să intre în vigoare, toate hotărârile prin care Consiliul Local instituia obligativitatea reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală. Gestul prefectului a fost cu atât mai surprinzător cu cât anterior îşi dăduse avizul de legalitate pe fiecare dintre hotărârile pe care le ataca.

Conform legii, atacarea în contencios a suspendat automat HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, dar şi condiţiile prin care Primăria se angaja să crediteze orădenii, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

... dar promovate de Guvern

Sentinţa Curţii de Apel vine la doar patru zile după ce ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a anunţat public că Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care toţi proprietarii clădirilor care prezintă pericol pentru trecători vor fi obligaţi să le reabiliteze.

Proiectul ce urmează să fie asumat de Guvern are la bază tocmai hotărârile Consiliului Local Oradea atacate de Prefectură şi prevede că proprietarii imobilelor care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadelor vor putea contracta credite garantate în totalitate de stat şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani.

În schimb, proprietarii vor beneficia de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrările de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire, pe o perioadă de cinci ani.