Primăria Oradea a publicat vineri, pe portalul propriu, "lista ruşinii" conţinând contribuabilii cu datorii către bugetul local la 31 martie 2016 de peste 1.000 în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei în cazul firmelor. Toţi restanţierii au fost notificaţi în prealabil.

În mod surprinzător, lista datornicilor persoane fizice, care conţine 5.817 restanţieri, are în frunte bogaţi ai oraşului sau indivizi "cu pretenţii".

Topul rău-platnicilor este deschis de milionarul Tibor Tincău (foto), proprietarul TWT (Trans World Trading) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare, şi o datorie de 820.572 lei. Omul de afaceri a contestat această obligaţie fiscală în instanţă, iar în acest moment există un proces pe rol.

Pe poziţia a patra şi a cincea din topul restanţierilor se înscrie omul de afaceri Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi patronul firmei CIAC împreună cu fiul său, Horia Octavia. Fiecare înregistrează câte o datorie de câte 151.000 lei.

Locul şase în topul restanţierilor îi revine patronului grupului de firme Nova Euro, Marius Fildan, care împreună cu soţia au acumulat obligaţii neachitate către bugetul local în valoare de 141.611 lei.

Pe lista datornicilor mai apar arhitectul Cosmin Falub (5.344 lei), preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Oradea, dar şi avocaţii Cosmin Lazea (4.117 lei), Cosmin Man (3.350 lei), Călin Porţan (1.487 lei) şi Bogdan Munteanu (1.107 lei).

În ceea ce priveşte lista celor 212 firme cu datorii, topul este deschis, în mod surprinzător, de producătorul de maşini cu comandă numerică Emsil Techtrans, firmă care a făcut în ultimii ani donaţii de peste 100.000 euro spitalelor orădene. Emsil a contestat în instanţă datoria de 719.505 lei.

Poziţia secundă în topul restanţierilor îi revine producătorului de confecţii din blană, velur şi piele Rovex, cu o datorie de 161.343 lei, urmat de dealerul de materiale de construcţii Metal Construct, cu o restanţă de 131.103 lei.

Pe lista rău-platnicilor se mai înscriu producătorul de textile Mioriţa (37.079 lei), cel de tricotaje Hedco (15.872 lei), dar şi firma de construcţii Depona Edilitare şi Comerţ (12.905), aparţinând omului de afaceri Ranyak Zoltan, un apropiat al petrolistului Adrian Tărău.

Municipalitatea a publicat lista restanţierilor pe portalul propriu în baza noului cod de procedură fiscală adoptat prin Legea 207 din 2015. Potrivit normativului, restanţierii vor scoşi de pe "lista ruşinii" în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale. La fel se va întâmpla şi în cazul în care aceştia au contestat suma imputată în instanţă şi au câştigat procesul.

Scopul publicării listei datornicilor este de a pune presiune pe aceştia să îşi plătească datoriile faţă de buget.