În baza protocolului pe care Primăria Oradea îl are cu Penitenciarul din oraș, cinci deținuți repartizați în regim deschis au început, marți, curățenia într-una din cele trei gropi de gunoaie pe care comisarii de mediu le-au descoperit săptămâna trecută, la marginea municipiului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, cei cinci deținuți au început munca pe amplasamentul aflat pe strada Ogorului, spre localitatea Cheriu, pe lângă o cale ferată dezafectată.

„Durata contractului este de 8 luni (12 aprilie - 31 noiembrie 2022) și cuprinde serviciille de îndepărtare a vegetației și de amenajare a terenurilor degradate cu următoarele activități: smulgere buruieni, tăierea lăstarilor lacomi și a vegetației abundente (mărăciniş, tufe, arbuști etc.) cu motocoase, topoare, sape etc., curățirea de vegetație uscată, colectarea/adunarea deșeurilor rezultate, în vederea transportării lor, dar și amenajarea terenurilor denivelate de pe amplasamentele care nu sunt cuprinse în cadrul altor activităţi similare și care nu sunt în administrarea altor persoane juridice”, a transmis municipalitatea.

Pe lângă această zonă, deținuții vor mai face curățenie și în celelalte două zone identificate de Garda de Mediu Bihor, adică de la strada Corneliu Baba la vărsarea pârâului Peța în Crișul Repede, și pe Calea Sântandreiului. De asemenea, au mai primit sarcină să adune gunoaiele de pe străzile Margaretei, Navigatorilor, Făcliei, Dragoș Vodă și malurile Crișului Repede în mai multe zone din oraș.

„Operatorul de salubritate, S.C RER Vest S.A, va participa la colectarea și transportul deșeurilor municipale abandonate cu 3 autobasculante de capacitate 14 mc și un încărcător cu cupă”, a mai transmis Primăria.

În timpul muncii, deținuții sunt supravegheați de polițiștii de penitenciare special instruiți și pregătiți în acest sens.

Așa cum BIHOREANUL a scris, miercurea trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit trei zone „inundate” cu gunoaie în Oradea și au dispus Primăriei să le curețe în următoarele două luni.

Gunoaie de toate felurile, inclusiv rămase din construcții, deșeuri de ambalaje, textile și piese de mobilier zac inerte pe câteva hectare, inclusiv într-o arie protejată, în lunca inferioară a Crișului Repede (foto jos)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!