La doar o săptămână după ce a denunțat Primăria Oradea că a aplicat impozite abuzive cetățenilor, vicepreședintele PSD Bihor, Florian Sîrca, mai face un anunț similar. Printr-un comunicat de presă dat publicității marți, Sîrca reclamă că hotărârea Consiliului Local prin care s-au stabilit taxele și impozitele locale pentru 2022 ar conține prevederi ilegale.

„Partidul Social Democrat Bihor constată, din nou, faptul că Primăria Oradea, într-o decizie impusă de mașina de vot a PNL din Consiliul Local al Municipiului, comite iarăși o nelegalitate, supra-legiferând contrar Codului Fiscal și a normelor de aplicare ale acestuia”, se arată în comunicat.

Reîncadrare cu forța

Concret, prin HCL 901/2021, toate suprafețele de teren situate în zona fiscală C, pe care sunt edificate construcții și care au declarate suprafețe cu destinație agricolă până la 500 mp se încadrează la categoria „teren cu construcții”. Măsura este abuzivă, susține Sîrca, pentru că legea prevede că o reîncadrare de acest gen se face doar la solicitarea proprietarilor.

De altfel, așa s-a întâmplat și cu impozitele din 2021, când printr-o hotărâre a Consiliul Local din 2020, Primăria a reîncadrat grădini și livezi în categoria „curți-construcții”, ceea ce a dus la majorarea impozitelor chiar și de 11 ori.

În două procese deschise de doi orădeni aflați în această situație, municipalitatea a pierdut, fiind nevoită să le returneze banii, iar săptămâna trecută, Florian Sîrca a făcut un apel public ca Primăria să fie corectă față de toți cetățenii supraimpozitați și să le dea tuturor banii înapoi.

„Primăria, ostilă cetățeanului”

„PSD Bihor consideră, pe de o parte, că actul administrativ normativ reîncadrează abuziv, și fără o solicitare din partea proprietarilor (așa cum cere legea!), la categoria „teren cu construcții” toate imobilele, indiferent de destinația lor, situate în zona fiscală C, cu efectul clar al unei majorări consistente de impozite; iar pe de altă parte, constată că se limitează în timp, până la data de 31.03.2022, posibilitatea “reîncadraților” de a solicita redarea în circuitul agricol a părții de teren ce are această destinație”, se arată în comunicat.

Drept urmare, PSD Bihor a sesizat Instituția Prefectului, cerând să ia măsuri față de hotărârea pe care o consideră nelegală.

„PSD Bihor consideră că acest demers este necesar, având în vedere atitudinea abuzivă, ostilă cetățeanului și nelegală a Primăriei, cu efecte concrete în dauna locuitorilor Municipiului Oradea”, a mai transmis Sîrca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!