Oradea va cere Guvernului 40 milioane lei pentru achiziţia gazului necesar încălzirii oraşului. Consiliul Local a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, demararea procedurilor legale privind iniţierea unei Hotărâri de Guvern pentru acordarea unui împrumut din fondul de rezervă al Guvernului.

"Guvernul are posibilitatea să stabilească dacă acest împrumut va fi rambursabil sau nerambursabil. Ne-ar fi de ajutor chiar dacă ar fi rambursabil pentru că ar constitui un tampon între data când începem livrarea de energie termică populaţiei şi data când încasăm bani", a explicat viceprimarul Florin Birta în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, costurile estimate ale achiziţiei de gaze naturale în perioada noiembrie 2017 - martie 2018 se ridică la 121,7 milioane lei.

Pentru această perioadă, Termoficare estimează un deficit de cash de 40 milioane lei generat de necesitatea plăţii în avans a gazului natural, costurile cu mentenanţa noii centrale de cogenerare şi diminuarea bonusului de cogenerare conform deciziilor ANRE.