Primăria Oradea cumpără case și terenuri în valoare totală de aproape un milion de euro pe străzile Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal și William Shakespeare pentru a face loc viitorului pasaj subteran din acea zonă și pentru lărgirea la patru benzi a străzii Tudor Vladimirescu. 

Case, magazine, terenuri... 

„Achiziția este varianta cea mai simplă pentru a evita exproprierea. Am găsit înțelegere la proprietari. Mai rămâne o casă de cumpărat, unde proprietarii au fost de acord să o vândă, dar există o problemă legată de acte. Trebuie să se facă o succesiune, iar apoi se va putea face și acea achiziție”, a precizat pentru BIHOREANUL Lucian Popa, directorul Direcției pentru Patrimoniu Imobiliar Oradea. 

Investiția aprobată joi în ședința ordinară a Consiliului Local Oradea se ridică la 971.300 de euro, pentru o suprafață totală de 2.512 mp, construcții și terenuri. Consilierii PNL și UDMR prezenți la ședință au votat „pentru” aceste achiziții, în timp ce cei trei consilieri ai PSD s-au abținut, făcând referire la unele voci care au criticat proiectul fiindcă nu ar rezolva problema de trafic din zonă.

Este vorba concret despre cumpărarea imobilului însoțit de teren, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 77, clădirea fostului local Intim (foto), pentru suma de 325.000 de euro, precum și despre achiziționarea unui teren, plus construcție cu magazin și birouri de pe T. Vladimirescu 77/A și 77/B, pentru suma de 128.000 de euro. De asemenea, municipalitatea cumpără o casă cu anexă, garaj și pivniță de pe T. Vladimirescu nr. 78 pentru suma de 256.100 de euro. 

Un alt proiect aprobat a vizat achiziția caselor de pe William Shakespeare nr. 11 și Bulevardul Decebal nr. 47, cu suma totală de 151.100 de euro, precum și a unei case de locuit, plus anexe, de pe Tudor Vladimirescu nr. 80, cu 111.100 de euro. 

Imobilele menționate vor fi demolate pentru a face loc pasajului și lărgirii străzii. Sumele au fost stabilite în urma unor calcule făcute de un evaluator, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. 

Ulterior, va mai fi achiziționată o casă situată la colțul intersecției dintre Vladimirescu și Decebal (foto), așadar investiția totală va fi mai mare de un milion de euro. 

Pasaj rutier și pasaj pietonal

Studiul de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj subteran la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal a fost aprobat la finalul lunii ianuarie a acestui an, investiția totală ridicându-se la 16,6 milioane de euro cu TVA inclusă. În cadrul aceluiași proiect, strada Tudor Vladimirescu va fi lărgită la patru benzi pe tronsonul dintre intersecția cu Bulevardul Decebal și intersecția cu strada Oneștilor. 

Viitorul pasaj subteran, lung de 11,9 metri și lat de 25 metri, va avea câte o bandă pe sens și va fi construit perpendicular pe bulevardul Decebal. „Va fi asemănător pasajului subteran care subtraversează bulevardul Magheru”, a afirmat, când a prezentat investiția, primarul Oradiei, Florin Birta.

În cadrul proiectului este cuprinsă inclusiv construirea unui pasaj pietonal paralel cu cel rutier, pe partea stângă a străzii Tudor Vladimirescu, pe sensul de mers spre ieșire din oraș. Conform proiectului, pasajul pietonal va avea o lungime de 36,8 metri, o lățime utilă de trei metri și două guri de acces prevăzute cu trepte și lifturi. 

Realizarea acestui nou pasaj rutier în Oradea este primită cu scepticism de unii dintre orădeni, care susțin că pasajul nu va fi util. Municipalitatea, în schimb, prezintă investiția ca pe una necesară, care va îmbunătăți condițiile de trafic în acea zonă extrem de circulată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!