Primăria Oradea vrea să construiască un pasaj subteran pe strada Tudor Vladimirescu, pe sub bulevardul Decebal. Investiția, în valoare de 81,8 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a 16,6 milioane euro, va presupune demolarea a patru imobile.
Extindere la patru benzi
„La intersecția străzilor Decebal cu Vladimirescu, pe ambele părți, vor trebui făcute anumite achiziții sau exproprieri pentru a putea construi acest pasaj. Am avut discuții cu proprietarii acelor spații și, de principiu, cred că ne vom înțelege să le cumpărăm”, a declarat primarul Florin Birta, marți, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința de Consiliu Local în cadrul căreia a fost aprobată investiția.
Printre altele, clădirile găzduiesc fostul local Intim, un magazin de calculatoare și unul de pantofi al unei unități de producție învecinate.
„Pe noi ne interesează doar aliniamentul de la stradă”, a spus primarul Birta, care a arătat că Primăria Oradea vrea „să lărgească la patru benzi strada Tudor Vladimirescu, începând de la intersecția cu bulevardul Decebal până la cea cu strada Oneștilor”.
Astfel, pe viitor, clădirea de la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și William Shakespeare, de la intrarea în curtea RER Vest, va fi la rândul ei demolată pentru lărgirea frontului stradal.
Dublat de un pasaj pietonal cu lift
Viitorul pasaj subteran, lung de 11,9 metri și lat de 25 metri, va avea câte o bandă pe sens și va fi construit perpendicular pe bulevardul Decebal. „Va fi asemănător pasajului subteran care subtraversează bulevardul Magheru”, a declarat spus Birta.
În cadrul proiectului este cuprinsă inclusiv construirea unui pasaj pietonal paralel cu cel rutier, pe partea stângă a străzii Tudor Vladimirescu, pe sensul de mers spre ieșire din oraș.
Conform proiectului, pasajul pietonal va avea o lungime de 36,8 metri, o lățime utilă de trei metri și două guri de acces prevăzute cu trepte și lifturi.
„Acesta va avea inclusiv lift, la intrare și ieșire, pentru mamele cu cărucioare, persoanele cu dizabilități sau pentru cei cu bicicleta, lucru care la pasajul Magheru nu s-a putut face”, a spus primarul.
Lucrările, de anul viitor!
Studiul de fezabilitate al viitorului pasaj a fost aprobat în Consiliul Local, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, în timp ce consilierii PSD au votat împotrivă iar cei ai UDMR s-au abținut.
Potrivit primarului, lucrările ar putea să înceapă în prima jumătate a anului viitor. „Mai repede de primăvara anului viitor nu vor începe lucrările. Acum este important să finalizăm pasajele din Piața Gojdu și Piața Cetății și abia apoi putem să luăm în calcul alte lucrări care pot provoca deranj în trafic”, a spus Birta.
Investiția ar urma să fie finanțată prin POR. „În luna martie – aprilie ar urma să fie semnat contractul de finanțare, după care vom vedea dacă licităm proiectarea și execuția împreună sau separat”, a explicat primarul.
Moda coridoarelor de mobilitate
Viitorul pasaj Decebal va fi parte integrantă a coridorului de mobilitate Tudor Vladimirescu – Meșteșugarilor. Proiectul mai implică, pe lângă lărgirea străzii Vladimirescu la patru benzi, amenajarea încă unui pasaj subteran la intersecția acesteia cu strada Oneștilor, lărgirea străzii Lăpușului la patru benzi și amenajarea unui pasaj suprateran peste șoseaua de centură și linia ferată în capătul străzii Meșteșugarilor.
„Pasajul suprateran a fost prins în proiectul drumului expres Oradea – Arad de care se va și lega”, a spus Birta.
Pentru anii următori municipalitatea mai are în vedere prelungirea actualului coridor de mobilitate Nufărul – Cantemir până aproape în cartierul Rogerius.
Proiectul vizează, printre altele, amenajarea de pasaje subterane la intersecția bulevardului Magheru cu strada Louis Pasteur și în Piața București, pentru ca în fața stației CFR să poată fi amenajată o piațetă.