Municipalitatea orădeană a cumpărat cu 3,3 milioane dolari 72 de tone de materiale medicale din China după ce le-a verificat printr-o firmă de profil şi apoi cu ajutorul medicilor orădeni. 

Materialele, constând în măşti, viziere, costume, mănuşi şi altele au ajuns la Oradea săptămâna trecută cu ajutorul a trei transporturi aeriene.

"Costul materialelor a fost de 3,3 milioane dolari. Acestea constau în bonete, botoşei, ochelari, viziere măşti simple, măşti FFP3 şi altele, în total 12 poziţii. La aceste costuri de achiziţie s-au mai adăugat costuri de transport, de manipulare logistică în terminalele cargo precum şi de inspecţie în valoare de 712.432 dolari", a declarat joi, în cadrul unei transmisii video făcute pe Facebook, directorul Agenţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca.

"Exista un risc real să nu avem protecţie pentru medici"

Directorul Jurca a fost însărcinat de primarul Ilie Bolojan să se ocupe de achiziţia de materiale medicale în condiţiile în care avea relaţii de colaborare cu firmele din parcurile industriale orădene cu parteneri în China încă din vremea în care a lucrat pentru Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, iar stocul de materiale medicale al spitalelor bihorene abia dacă ajungea pentru două săptămâni în condiţii normale şi nu de epidemie de coronavirus.

"Costurile ar fi fost mai mari dacă nu am fi beneficiat de sprijinul unor filiale ale unor companii. Cheltuielile de transport se ridică la 21,4% din valoarea comenzii făcute şi, dacă ar fi să exemplificăm, o mască simplă, cu transport cu tot, costă undeva la 1,75 lei, iar o mască FP3 costă 14 lei", a declarat Jurca.

Directorul a precizat că municipalitatea orădeană a reuşit să facă aceste achiziţii, la preţuri sub cele de piaţă, în condiţiile în care nu existau oferte, iar tarifele au crescut dramatic.

"În piaţă nu existau furnizori care să poată livra necesarul, la termene rezonabile iar preţurile explodaseră. Peste 95% din materiale erau din China sau fabricate din China, iar în condiţiile în care transporturile către România, erau blocate exista un risc real ca în condiţiile exploziei de cazuri să nu avem protecţie pentru personalul din linia întâi", a declarat Jurca.

Conform standardelor europene...

Municipalitatea reuşit să achiziţioneze materialele medicale de la firma Jiangsu Hubao Imp Exp co ltd, cu un avans de 30% în condiţiile în care, având în vedere pandemia de COVID 19, companiile chineze vindeau doar cu plata în avans.

"Am cerut companiei oferte de preţ şi când le-am am primit am analizat din trei puncte de vedere: costul, termenul de livrare şi termenul de plată. Astăzi, în condiţiile pandemiei toţi furnizorii din China solicită plata în avans. Cu sprijinul unei filiale, firma chineză a acceptat un avans de 30%", a spus Jurca.

Chiar şi aşa, materialele au fost comandate doar după ce municipalitatea s-a asigurat că acestea îndeplinesc standardele europene de calitate.

"Am angajat o companie globală, expertă în inspecţii tehnice, astfel încât să fie inspectată fabrica, iar după ce am primit rapoarte că produsele sunt conforme cu specificaţiile, am solicitat să trimită mostre. Acesta au ajuns în patru zile prin curier expres şi au fost analizate încă o dată de personalul medical", a povestit Jurca.

Potrivit directorului, cele 72 tone de materiale medicale vor asigura necesarul spitalelor orădene pentru următoarele două luni de zile.

Pentru un plus de transparenţă, municipalitatea orădeană a publicat, joi, un comunicat cu materialele achiziţionate, preţul în dolari şi în lei al fiecărui sortiment şi certificatele de conformitate ale acestora.

Astfel, cu costurile de transport incluse, spre exemplu, un combinezon a costat 94,31 lei, o pereche de mănuşi de protecţie lungi 0,35 lei, un halat chirurgical impermeabil ramforsat - 90,38 lei, o vizieră - 9,82 lei, o mască de unică folosinţă FFP3 - 14,77 lei, o bonetă - 0,28 lei, o mască chirurgicală cu trei straturi - 1,75 lei, o pereche de ochelari de protecţie - 17,37 lei. 

Explicaţii şi acuzaţii

Primarul Ilie Bolojan a promis de la sosirea primului transport că în cursul acestei săptămâni va face publice date privitoare la costurile materialelor cumpărate din China.

Explicaţiile au apărut la câteva zile după ce fostul director al agenţiei care gestionează parcurile industriale orădene, Delia Ungur, în prezent angajată în cursa pentru Consiliul Local ca reprezentant al USR Bihor, a acuzat municipalitatea, pe propria pagină de Facebook, că a făcut aceste achiziţii cu întârziere, la şase luni de la declanşarea pandemiei, şi la preţuri care ar fi de zece ori mai mari decât în vremuri normale.

Ungur a mai acuzat administraţia locală că a importat materialele din Republica Populară Chineză, definită ca "un stat totalitar care poartă în mare măsură vina pentru amploarea crizei sanitare".