Începând de duminică, Primăria Oradea colectează ajutoare destinate ucrainenilor aflați în zonele de conflict, inclusiv comunității din Ivano-Frankivsk, oraș care a cerut ajutorul municipiului. De asemenea, ajutoarele vor ajunge și în alte două orașe din estul Ucrainei.
Ce puteți dona
Centrul de colectare va fi deschis pe strada Evreilor Deportați, nr. 32-34, vizavi de magazinul Karaviem.
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Primărie, orădenii sunt îndemnați să doneze: mâncare pentru copii de toate vârstele (cu durată mare de valabilitate); mâncare pentru copii cu phenylketonuria (o afecțiune genetică); pături, perne, haine călduroase, pantofi și haine de copii; prosoape și așternuturi de pat; scutece pentru copii și vârstnici; produse de igienă personală (bărbați și femei): periuțe și pastă de dinți, șampon, săpun, etc; biscuiți, cereale cu durată mare de valabilitate; lapte praf; conserve; mâncare în pachete vidate cu termen de valabilitate lungă; saci de dormit; lanterne și baterii; baterii externe pentru device-uri mobile (telefoane, tablete etc.).
„Centrul de colectare va fi deschis sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 18:00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 20:00. Cei care vor să doneze sunt rugați să o facă cât mai repede, întrucât Crucea Roșie ar putea facilita transportul produselor colectate înspre comunitățile greu afectate, joi, 17 martie”, a transmis Primăria.
Oradea va cumpăra echipamente medicale
De asemenea, municipalitate a anunțat că, împreună cu companii locale, va cumpăra echipamente medicale necesare ucrainenilor din Ivano-Frankivsk. Pentru aprobarea sumei necesare acestei achiziții este necesară o hotărâre de Consiliu Local.
„Mulțumesc societății civile din Oradea care s-a mobilizat exemplar și care a oferit un real suport pentru oamenii greu afectați. De asemenea, apreciem deschiderea hotelierilor și companiilor din municipiu care, din proprie inițiativă, și-au manifestat spiritul civic prompt și au venit în sprijinul refugiaților”, a transmis primarul Florin Birta, citat în comunicat.
Primăria Oradea a pus deja la dispoziția refugiaților hotelul din Cetate, unde au fost cazate, până acum, 97 de persoane. De asemenea, au avut loc întâlniri cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Bihor, Fundația Comunitară Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, cu scopul de a găsi soluții pentru refugiații care își părăsesc țara.
Unde poți suna, dacă vrei să ajuți
Orădenii care vor să dea o mână de ajutor ucrainenilor mai pot să sune la DASO Oradea - 0359.411.925 (în intervalul orar 08:00 - 16:00) și 0771.681.782 sau la DGASPC Bihor - 0731.137.271 și 0731.137.295.
De asemenea, la CJCCI Bihor funcționează patru numere de telefon la care pot fi comunicate intențiile de ajutor: 0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223.127; 0734.223.125.